Indianere har beleiret landsby

En kritisk såret etter å ha fått en pil i magen.

UKONTAKTET:: Disse indianerne har aldri vært i kontakt med omverden. De ble fotografert da miljøvernere skulle dokumentere ulovlig hogst.
Foto: INRENA
UKONTAKTET:: Disse indianerne har aldri vært i kontakt med omverden. De ble fotografert da miljøvernere skulle dokumentere ulovlig hogst. Foto: INRENAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En gruppe mashco-piro-indianere har gått til angrep på indianerlandsbyen Monte Salvado i Peru i Amazonas, ifølge Regnskogfondet.

Søndag kveld skal en av landsbybeboerne ha blitt kritisk skadd etter å ha fått en pil i magen.

Press - Dette er et område som det har vært utsatt for tømmerhoggingaksjon fra 2000 til 2007, da den ble stoppet av urfolksorganisasjonen FENAMAD med støtte fra Regnskogfondet. Monte Salvado ble plassert i området av misjonærene på begynnelsen av 1990-tallet i et forsøk på å kontakte og kristne de ukontaktede indianerne som lever der, sier Anders Krogh, som er prosjektleder for Peru i Regnskogfondet, til Dagbladet.

Han mener angrepet fra mashco-piroene er en reaksjon at presset mot deres livsstil øker i området. Mashco-piroene lever uten kontakt med omverden og landsbyen ligger midt i jakt- og sankeområdene deres.

- Særlig fra nordvest pågår en ny tømmerboom som kommer inn på deres område, sier Krogh videre.

Aggresivt Han påpeker at de nomadiske mashco-piroindianerene har oppholdt seg i det aktuelle området hvert år på den tida, men at de ikke tidligere har opptrådt agressivt mot landsbyindianerne.

- Det har vært tilfeller der man har hørt om både drap og mishandling på begge sider. At de opptrer agressivt tyder på at noe har skjedd, mener Krogh.

Han mener det også kan ligge hevnmotiver bak.

Vil flytte landsby - Dette kan være en advarsel om at man må komme seg unna. Planen har lenge vært å flytte indianerlandsbyen et stykke ned elva og ut av jakt- og sankeområdene, sier Krogh til Dagbladet.

Han understreker samtidig at landsbyen på mange måter er et positivt tiltak, siden den bemanner en kontrollpost for å hindre at tømmerhuggere tar seg inn på indianerområdene.

- Men problemet er nok at den ligger for langt inn, og vi vil at den skal flyttes ut av området.

Urfolksorganisasjonen FENAMAD er nå på vei for å evakuere landsbyen, sammen med representanter for helsedepartementet i Peru og ombudsmannen.

• Les også: Disse indianerne har aldri vært i kontakt med andre mennesker

Under ser du da Krogh og fotografen Johan Wildhagen besøkte kontrollposten i Monte Salvado i 2009.