Indianergener funnet på Island

Kan ha kommet fra Amerika med Leiv Eriksson.

MED GENER FRA AMERIKA:  En islandsk genstudie gir funn som kan forklares med at norrøne sjøfarere har hatt med seg indianere. Her er  Christian Kroghs maleri "Leiv Eiriksson oppdager Amerika". Foto: Wikipedia Commons
MED GENER FRA AMERIKA: En islandsk genstudie gir funn som kan forklares med at norrøne sjøfarere har hatt med seg indianere. Her er Christian Kroghs maleri "Leiv Eiriksson oppdager Amerika". Foto: Wikipedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Genforskere på Island har fått seg en overraskelse. De har funnet indianske gener i den islandske befolkningen, melder Forskning.no.

Det åpner for muligheten av en langt større kontakt mellom norrøne områder og indianere i Nord-Amerika enn historikere og arkeologer har visst om, skriver nettstedet.

De fleste genene man finner hos den islandske befolkningen stammer fra Skandinavia og de britiske øyer. I en nylig publisert artikkel sannsynliggjør spanske og Islandske forskere at en del av arvematerialet kan ha kommet fra Øst-Asia via amerikanske indianere.

Gensporene hos dagens islandske befolkning indikerer at en kvinne av indiansk eller asiatisk avstamning har fått døtre på Island, ifølge forskerne.Man vet at norrøne folk nådde Newfoundland utenfor USA omkring år 1000.

Selv om andre muligheter ikke er utelukket, kan genene være et resultat av at islendinger brakte med seg indianere tilbake til Island fra ferdene til Nord-Amerika for 1 000 år siden, skriver Forskning.no.

Genene er funnet hos et lite antall nålevende islendinger. Det er mitokondrielt DNA (mtDNA) som er studert. Metoden kan bare spore kjennetegn i arvematerialet som forplanter seg i ubrutte rekker av mor-datter-slektskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer