Indianerne i Ecuador gjør opprør

Unntakstilstand i landet etter strid om frihandel med USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Presidenten i Ecuador, Alfredo Palacio, har erklært unntakstilstand i fem av Ecuadors provinser etter at opprør blant indianerne har pågått i to uker. Veisperringer og streiker har kostet landet enorme summer siden opprøret startet, og den hardt pressede presidenten tar nå i bruk unntakstilstanden for å få kontroll over urbefolkningen i landet.

Protestene dreier seg om Ecuadors forestående forhandlinger med USA om en frihandelsavtale mellom landene. Ecuadors naboland, Colombia og Peru, har allerede underskrevet avtalen, mens Ecuadors indianere krever at landet trekker seg fra forhandlingene med umiddelbar virkning.

- Presidenten gjør dette etter at alle andre muligheter for dialog er borte, forteller Ecuadors innenriksminister, Felipe Vega, til nyhetsbyrået Reuters.

- Unntakstilstanden begrenser de konstitusjonelle garantiene, og forbyr folkemengder å samles. Vi har ikke gitt noen ordre om arrestasjoner, fortsetter Vega.

Indianerne derimot, frykter at deres livsgrunnlag skal rives bort om Ecuador skriver under frihandelsavtalen. Om president Palcio ikke trekker seg fra samtalene med USA, truer indianerne med å ta protestene til hovedstaden Quito.

De ecuadorianske indianerne utgjør omlag 30 prosent av Ecuadors 13 millioner innbyggere.

I TOG MOT PRESIDENTEN OG USA: Ecuadors indianere frykter at deres tradisjonelle levevei og livsgrunnlag skal forsvinne om Ecuadors president Palacio underskriver frihandelsavtalen med USA.