GLAD:  President Pranab Mukherjee ble kåret til ny president i dag. I India er presidenten sjef for staten, mens statsministeren bestemmer over regjeringen. Presidentens rolle er i hovedsak seremoniell, men har også en viss innflytelse når det for eksempel gjelder styret i delstatene. Foto: Prakash Singh / AFP Photo / NTB Scanpix
GLAD: President Pranab Mukherjee ble kåret til ny president i dag. I India er presidenten sjef for staten, mens statsministeren bestemmer over regjeringen. Presidentens rolle er i hovedsak seremoniell, men har også en viss innflytelse når det for eksempel gjelder styret i delstatene. Foto: Prakash Singh / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Indias nyvalgte president bruker krakk for å bli sett

76 år gamle Pranab Mukherjee var favoritt og vant valget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere finansminister Pranab Mukherjee (76) ble i dag valgt til ny president i India med over halvparten av stemmene.

Mukherjee er utdannet jurist og statsviter, og kommer fra en vestbengalsk familie med lange politiske tradisjoner nordøst i India. Ifølge Al Jazeera bruker han alltid en krakk for å bli sett når han taler ved podier. Han hadde både jobbet som lærer og journalist før han startet med politikk i 1969.

Trebarnsfaren har vært en forhåndsfavoritt, melder CNN.

Håp om reformer I India er presidenten sjef for staten, mens statsministeren bestemmer over regjeringen. Presidentens rolle er i hovedsak seremoniell, men har også en viss innflytelse når det for eksempel gjelder styret i delstatene, melder NTB.

Presidenten blir valgt av politikere i delstatsforsamlingene og medlemmer av nasjonalforsamlingen.

India kom seg velberget gjennom den finanskrisen, og fikk en økonomisk vekst på 5,3 prosent for første kvartal, den laveste siden 2003.

Valget av den Mukherjee gir håp om større politisk enighet, samt at det vil bli lettere å gjennomføre økonomiske reformer.

Underernæringsproblem Det ble klart at han gikk av som finansminister tidligere denne måneden, etter at han ble presidentkandidat. Landbruksminister Sharad Pawar ble valgt som ny leder, men trakk seg.

Den forrige presidenten, Pratibha Devisingh Patil, var den første kvinnen i rollen.

I januar i år presenterte den indiske statsministeren, Manmohan Singh, en ny rapport hvor det kommer fram at over 40 prosent av Indias barn er underernærte.

Han har tidligere beskrevet sult-problematikken i India som en «nasjonal skam».

Stor økonomisk vekst Ifølge India-ekspert og professor i religionshistorie ved Universitetet i Bergen, Knut Axel Jacobsen, har det de siste 20 årene vært en stor økonomisk vekst i India. Mens mange millioner har blitt løftet ut av fattigdom, er det flere hundre millioner som spiser for lite og lever under harde kår.

- Et av problemene med den økonomiske veksten er at avstanden mellom fattig og rik øker, har Jacobsen sagt til Dagbladet tidligere.

Det bor 1, 2 milliarder mennesker i India, og den nasjonale veksten har ligget på sju til åtte prosent de siste årene.

- Landet har en enorm befolkningsvekst. Sjøl om prosenten var større før, er veksten i befolkningen større nå.

Ifølge Leger Uten Grenser dør 69 av 1000 barn før de fyller fem år. Forventet levealder er 64 år.

- På den ene siden er de unge en ressurs, men det på den andre siden er en utfordring å bygge nok hus og skoler, sa han videre.

FORNØYDE:  Ifølge Al Jazeera 76 år gamle Pranab Mukherjee alltid en krakk for å bli sett når han taler ved podier. Han hadde både jobbet som lærer og journalist før han startet med politikk i 1969. Foto: PIYAL ADHIKARY / EPA / NTB SCNAPIX
FORNØYDE: Ifølge Al Jazeera 76 år gamle Pranab Mukherjee alltid en krakk for å bli sett når han taler ved podier. Han hadde både jobbet som lærer og journalist før han startet med politikk i 1969. Foto: PIYAL ADHIKARY / EPA / NTB SCNAPIX Vis mer