Indias nyvalgte president bruker krakk for å bli sett

76 år gamle Pranab Mukherjee var favoritt og vant valget i dag.

GLAD:  President Pranab Mukherjee ble kåret til ny president i dag. I India er presidenten sjef for staten, mens statsministeren bestemmer over regjeringen. Presidentens rolle er i hovedsak seremoniell, men har også en viss innflytelse når det for eksempel gjelder styret i delstatene. Foto: Prakash Singh / AFP Photo / NTB Scanpix
GLAD: President Pranab Mukherjee ble kåret til ny president i dag. I India er presidenten sjef for staten, mens statsministeren bestemmer over regjeringen. Presidentens rolle er i hovedsak seremoniell, men har også en viss innflytelse når det for eksempel gjelder styret i delstatene. Foto: Prakash Singh / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere finansminister Pranab Mukherjee (76) ble i dag valgt til ny president i India med over halvparten av stemmene.

Mukherjee er utdannet jurist og statsviter, og kommer fra en vestbengalsk familie med lange politiske tradisjoner nordøst i India. Ifølge Al Jazeera bruker han alltid en krakk for å bli sett når han taler ved podier. Han hadde både jobbet som lærer og journalist før han startet med politikk i 1969.

Trebarnsfaren har vært en forhåndsfavoritt, melder CNN.

Håp om reformer I India er presidenten sjef for staten, mens statsministeren bestemmer over regjeringen. Presidentens rolle er i hovedsak seremoniell, men har også en viss innflytelse når det for eksempel gjelder styret i delstatene, melder NTB.

Presidenten blir valgt av politikere i delstatsforsamlingene og medlemmer av nasjonalforsamlingen.

India kom seg velberget gjennom den finanskrisen, og fikk en økonomisk vekst på 5,3 prosent for første kvartal, den laveste siden 2003.

Valget av den Mukherjee gir håp om større politisk enighet, samt at det vil bli lettere å gjennomføre økonomiske reformer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer