Indias «Robin Hood» drept

Kidnappet rike og delte løsepengene med de fattige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I tre tiår har Shiv Kumar, kjent blant indere som Dadua, herjet skogene i sentral-India.

Det er gitt ut flere Bollywood-filmer om mytene rundt mannen, og han ble kalt «den moderne Robin Hood». Men helt som den uskyldige Disney-versjonen var han nok ikke.

Dadua har vært ettersøkt siden 1975, da han rømte fra politiet etter å ha blitt arrestert for drap. Han antas å være rundt 60 år, og knyttes til mer enn 200 tilfeller av kidnapping, utpressing og drap. I dag ble han drept, etter harde kamper med politiet, skriver nyhetsbyrået AP.

Dadua og banden hans kontrollerte et område på rundt 250 kvadratkilometer i grenseområdet mellom delstatene Uttar Pradesh og Madhya Pradesh i Sentral-India. Her etablerte han sitt skrekkvelde, drepte de som stilte seg imot ham og kidnappet rike grunneiere for løsepenger. Men han var også svært lojal mot de fattige i området, fra kasten Kurmi, som han tilhørte selv.

Han delte byttet sitt med de fattige, betalte for bryllupsfester og tok seg av legeregninger for de som trengte det.

Banditt i forkledning

Som takk for økonomisk hjelp ga de fattige ham beskjed hver gang politiet var i nærheten, så han kunne unnslippe. Og unnslapp gjorde han gang på gang.

Indiske The Telegraph skrev sist om Dadua 15. februar 2005. Dagen før hadde han kledd seg ut som en Sadhu, en hinduistisk asket, og åpnet et tempel i byen Narsinghpur. Før politiet rakk å nå ham stakk han av like plutselig som han dukket opp. Men han etterlot seg en elefant i gave, skriver avisa, som mener det var en Valentines day-gave.

Åtte år tidligere lurte han politiet ved å kle seg i sari og gjemme seg blant en gruppe kvinner, skriver avisa.

Belønner drapet

Denne gang sporet politiet mobiltelefonen hans. Og selv om han skiftet SIM-kort flere ganger daglig klarte politiet til slutt å finne ut av hvor han oppholdt seg. Etter 12 timer med direkte kamper ble Dadua og fire av hans tilhengere skutt og drept.

Det var en dusør knyttet til Dadua, på 500 000 rupier eller 70 400 kroner. For å feire at den moderne Robin Hood var drept økte de lokale myndighetene dusøren til 2 millioner rupier, eller 283 300 kroner. Politimennene som var involvert i drapet får dele summen.

DREPT: Den moderne Robin Hood ble han kalt, Shiv Kumar. Etter 32 år på rømmen ble han drept av politiet i dag.