Indias ukjente selvmordsgårder

3000 mennesker har tatt sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Indiske bønder tyr til drastiske virkemidler i en tid med desperat økonomisk krise.

Den nyvalgte indiske statsministeren Manmohan Singh besøker i dag den sørlige staten Andhra Pradesh, der hundrevis av bønder har begått selvmord på grunn av stor gjeld.

I alt regner indiske myndigheter med at 3000 indiske bønder har tatt sitt eget liv de siste seks årene, melder BBC.

Får erstatning

Nå håper Singh å gjøre det godt igjen ved å presentere et statsbudsjett som bevilger langt mer penger til landbruket. Han kommer også til å tilby erstatning til familier der ett eller flere av familiemedlemmene har begått selvmord.

I Andhra Pradesh er det 11 millioner bønder, og 70% av alle innbyggerne i staten er fullstendig avhengig av inntekter fra landbruket. Staten har vært rammet av en lammende tørke siden 2001.

Når bøndene i tillegg har blitt tvunget til å ta opp private lån til skyhøye renter, har fortvilelsen blitt total for de som ikke har klart å betale tilbake.

- Min ektemann tok livet av seg for to år siden, etter at han ble syk og ikke klarte å betale for behandlingen, forteller 18 år gamle Anjamma til BBC. Hennes svigerfar begikk også selvmord nylig.

Ujevn prisvekst

Regjeringen til Singh, som ble valgt i mai, har varslet at de vil gjøre langt mer for å heve levekårene til landbruksarbeiderne. Likevel har selvmordene fortsatt.

Bondeorganisasjonene hevder at bøndene i landet har hatt store økonomiske problemer siden landet innførte økonomiske reformer i 1991. Mens lånerenta og priser på elektrisitet og gjødsel har skutt i været, har prisene på det bøndene produserer hatt en langt mer forsiktig vekst.

- Denne krisen kom ikke over natta. Den er et resultat av en politikk som har blitt ført gjennom mange år, og som på en brutal måte har rammet bøndene, sier P Changala Reddy, som er sjef for en større bondeorganisasjon, til nyhetsbyrået AP.

<B>BER:</B> Den indiske muslimen Mohammad Zain ber om regn for å få avlingene til å gro.
<B>EKSTREM TØRKE:</B> 12-årige Naveen Kumar må gå mange kilometer for å skaffe vann.
<B>ENORME ØDELEGGELSER:</B> En indisk bonde gransker sin ødelagte bananplantasje, etter at en syklon feide over området i 1996.