Indias utenriksminister raser mot Norge

MINISTER: Utenriksminister Sushma Swaraj raser mot norske myndigheter etter at barnevernet i Norge tok hånd om en fem år gammel gutt med indisk mor. Foto: NTB Scanpix
MINISTER: Utenriksminister Sushma Swaraj raser mot norske myndigheter etter at barnevernet i Norge tok hånd om en fem år gammel gutt med indisk mor. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indias utenriksminister raser mot norske myndigheter etter at barnevernet i Norge tok hånd om en fem år gammel gutt med indisk mor.

Indias ambassadør til Norge hadde tirsdag et møte med norske myndigheter om saken, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Anne Charlotte Fischer i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet overfor NTB.

Utenriksminister Sushma Swaraj krever at femåringen blir sendt tilbake til sine biologiske foreldre.

– Jeg nekter å akseptere at fosterforeldre kan ta bedre vare på et barn enn dets biologiske foreldre, sier Swaraj som tirsdag sendte ut flere twittermeldinger om saken.

– Fosterforeldre er helt kunnskapsløse om indisk kultur og våre matvaner, legger hun til.

Kritisk til barnevernet

Gutten skal ha blitt hentet i en barnehage i Oslo av barnevernet i midten av desember. Barnets mor er indisk, mens faren og barnet skal være norske statsborgere. De siste ukene har gutten bodd på et barnehjem utenfor Oslo, ifølge indiske medier.

India er et av landene som har stilt seg kritisk til norsk barnevern. Guttens mor har skrevet til indiske myndigheter og bedt om hjelp til å få sønnen tilbake, skriver nettavisa India Samvad.

– Sønnen min vil hjem, og han spiser ikke ordentlig. Jeg er takknemlig for all hjelp fra minister Sushma Swaraj, sier moren til avisa.

Tredje gang

Ifølge indiske medier er det tredje gang på fem år at indiske foreldre i Norge er blitt fratatt omsorgen for sine barn av barnevernet. I 2011 havnet en norsk barnevernssak på topp i indiske medier da et foreldrepar ble fratatt omsorgen for sine to barn på grunn av mishandling.

Saken førte til sterkt diplomatisk press for å få barna tilbake til India. Etter en lengre strid som endte i Stavanger tingrett, ble det besluttet å overlate omsorgen for barna til en onkel i India.

(NTB)