«Indignert» Alvheim visste alt

I går ba en sjokkert John Alvheim sin Frp-kollega Terje Søviknes om å trekke seg med øyeblikkelig virkning. Men Alvheim har kjent til historien om Søviknes i fire måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Trekk deg», sa Frp-veteranen John Alvheim i går til gullgutten Terje Søviknes. Til Dagbladet sa en moralsk forarget Alvheim om det som var kommet frem:

- Jeg er de facto i mental ubalanse, og jeg følger meg fysisk sjuk. Jeg forventer at Søviknes umiddelbart trekker seg.

Men Alvheim har visst om anklagene mot Søviknes siden månedsskiftet oktober/november. Informasjonen om at Søviknes er anklaget for voldtekt, var på ingen måte ny.

- Jeg kjente til Søviknes, bekrefter Alvheim nå.

Alvheim ble orientert om anklagene mot Søviknes på et internt gruppemøte i Frps stortingsgruppe. Han har, som en av få utenom Frp-ledelsen, hele tiden blitt holdt orientert om utviklingen i saken.

I går kom han med nådeløs kritikk av Søviknes. Men han stiller seg likevel hundre prosent bak Carl I. Hagen og Siv Jensens håndtering av voldtekstryktene.

Tier om saken

- De har taklet denne saken på en god måte, sier han.

Alvheim nekter konsekvent å fortelle hva han egentlig mener om saken. Han vil ikke si om han har ønsket at Søviknes skulle fjernes som førstekandidat i Hordaland eller som nestleder i partiet.

- Jeg har ikke forventet annet fra Siv og Carl enn det de har gjort, sier han.

Den ellers taleføre Alvheim vil ikke si om han synes partikollega Søviknes har opptrådt umoralsk.

- Alle mener vel at dette ikke var bra. Men jeg vil ikke si umoral. Det er mangel på dømmekraft fra en sentral politiker.

På spørsmål om Hagen burde latt være å fremme Søviknes som førstekandidat i Hordaland, sier Alvheim:

- Ingen kommentar. Hvis partiledelsen skal kritiseres, bør også jeg kritiseres.

Alvheim unngår å svare på hva som var nytt for ham i går, da han gikk ut og krevde Søviknes fjernet. I stedet viser han til det som skjedde på årsmøtet i Bergen på lørdag.

- Jeg visste at han hadde erkjent forholdet. Men jeg visste ikke noe mer. Så kom affæren i Hordaland som viser at det ikke bare er ett forhold, men mange.

Alvheim svarer ikke på hvorfor han mener at dette bør få konsekvenser for Søviknes. Terje Søviknes er ikke nevnt i forbindelse med de andre påståtte overgrepene som ble omtalt i Bergen. Cathrin Rustøen har hele tiden avvist at Søviknes skal ha forbrutt seg mot henne.

Tror på Søviknes' versjon

Alvheim har forholdt seg til historien om at forholdet mellom Søviknes og den da 16-år gamle jenta var frivillig.

- Jeg har ikke tatt standpunkt til om dette kunne være voldtekt, sier han.

Heller ikke Siv Jensen har sett noen grunn til å tvile på Terje Søviknes' versjon av det som skjedde på et hotellrom i Langesund i fjor. Søviknes avviser alle påstander om skjenking og voldtekt og hevder at de to var likeverdige partnere.

- Jeg har aldri tvilt på Terje og historien han har fortalt, sier Jensen.

- Det han har gjort, er dumt. Det er veldig mange å ta hensyn til i denne prosessen, ikke minst jentene det gjelder. Vi har forsøkt så godt vi har kunnet.