Indisk atomlykke ender i slummen

PUNE (Dagbladet): Folk i India strutter av selvtillit etter å ha satt i gang atomkappløpet mot Pakistan. - Vi indere er ikke evnukker, sier nasjonalisten og rockemusikeren Koko. Han befinner seg på solsiden. I slummen er de redde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbyen Pune i går formiddag: Bølgeblikkskur, jordgater, surrende fluer og endeløs fattigdom. Barbeinte, fillete unger strømmer til. Tolken - tilhørende Indias mektige middelklasse - advarer: Disse vet ikke engang hva en atombombe er. Sakaram (40) gjør skam på hennes ord:

- Det burde ikke ha skjedd. Jeg frykter en krig som vil ødelegge hele befolkningen. Alt vi ønsker er fred, sier mannen, en av Indias millioner analfabeter. Og en av svært få som ikke stemmer nasjonalistpartiet BJP.

Storbyen Pune: 35 grader celsius, eksos og et kaos av biler, rickshawer og mennesker. Vi går inn i jappekafeen på Hotel Vaishali. I bakgården drodler Indias vellykte. Men only.

Jappene

Under én av parasollene forsøker seks indere i 20-åra å svare på Dagbladets spørsmål: Hvorfor denne forelskelsen i atombomba? Hvorfor dette hatet mot Pakistan?

- Det er logisk nok: I 1971 døde min far i Kashmir, i krig mot Pakistan, svarer Kaustubh Dhavale (28).

Krigsrock

Ved en tilfeldighet dumpet vi ned ved bordet til en av Indias mest berømte rockemusikere. Under navnet Koko drar hans gruppe Agni opptil 40000 tilhørere. Hans største hit heter: «Gi meg tilbake landet mitt».

- Vi har vært tolerante lenge nok.

- Er dere ikke redde?

- Nei. Vet du hva den franske presidenten sa da landet prøvsprengte på 60-tallet? - Dette er for at barna i Frankrike skal få leve i fred.

- Uansett. Det pågår en krig nå, i vårt vakre Kashmir. Folk blir drept hver dag, sier Koko.

Med stolthet kaller de seg nasjonalister og patrioter. Men det er ikke religionshat: De fester og drikker med muslimene i byen.

På vei til et av muslimstrøkene i Pune, forteller tolken at hennes far er venn av statsminister Vajpayee. I vesten er han erklært idiot, i India en folkehelt. Vår indiske venn sier at idioten er høyt utdannet og svært hyggelig.

Slummen igjen

Sunil har aldri solgt så mange aviser som i dag. Siste atomnytt rives vekk en masse langs gateutsalget. Hva han synes om Vajpayee?

- Han er tøff og modig. Han er vår mann.

- Du er ikke redd for å få en atombombe i huet?

- Nei, nei. Det vil aldri skje.

- Og du går gladelig til krig?

- Å, nei. Jeg er bare en avismann.

<B>ATOMFRYKT:</B>-Jeg er livredd for krig, sier Sakaram (40), som bor i slummen i storbyen Pune.