Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødnett-saken

Indisk IT-selskap hadde tilgang til det norske nødnettet i 14 måneder

- Dette skulle aldri ha skjedd. 

- UAKSEPTABELT: Det sier justis og beredsskapsminister Per-Willy Amundsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- UAKSEPTABELT: Det sier justis og beredsskapsminister Per-Willy Amundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IT-arbeidere i India har hatt tilgang til systemet bak det norske nødnettet i opp til 14 måneder, melder NRK.

Det viser redegjørelsen Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) har gitt justisminister Per-Willy Amundsen tirsdag.

- Uakseptabelt

- Dette skulle ikke ha skjedd. Det er sannsynligvis snakk om en håndfull personer som har hatt tilgang til nødnettet. Det er uakseptabelt, sier justisministeren til Dagbladet.

Det er NRK som tidligere i februar avslørte hvordan nødetatens kommunikasjonssystem Nødnett i strid med loven har vært ulovlig driftet av indere uten sikkerhetsklarering.

Ifølge redegjørelsen hadde én av IT-arbeiderne tilgang i 14 måneder, mens andre har hatt tilgang i kortere tid. Perioden er stadfestet til 15.oktober 2015 til 22. desember 2016.

Det er politi, helse- og brannvesen som benytter seg av nødnettet, som skal brukes i en samfunnskritisk situasjon.

- Egentlig eksepsjonelt bra

- Det er derfor det er så viktig at ikke uvedkommende har tilgang til nødnettet vårt, som i ugangspunktet egentlig er eksepsjonelt bra, sier justisminister Amundsen til Dagbladet og legger til at det «heldigvis ikke skjedde noe» i perioden inderne hadde tilgang til nettet.

Amundsen sier han nå har bedt om at redegjørelsen gjøres offentlig, slik at pressen og folk får innsyn i hva som har skjedd.

- Nå er vi nødt til å gå gjennom systemet og se hvordan det kan driftes på en mer betryggende måte. Vi må ivareta sikkerheten. Vi skal ikke under noen omstendigheter havne i den situasjonen at deler av infrastrukturen i nødnettet styres/outsoures fra utlandet, sier Amundsen.

- Klar i løpet av uka

Det var få dager etter avsløringen at Nasjonal sikkerhetsmyndighet besluttet at det skulle åpnes tilsynssak mot DNK.

- Vi ønsker ikke å kommentere en sak som er under etterforskning. Vi jobber med å utarbeide en offentlig versjon av redegjørelsen. Den vil være klar i løpet av uka, sier Kristine Utheim, pressevakt i DNK, til Dagbladet.

- Vi ser alvorlig på saken. Dette er et klart tillitsbrudd mellom staten og leverandøren Broadnet, sa direktør i DNK Tor Helge Lyngstøl i en pressemelding 6. februar, da saken ble kjent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling