Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Indisk jente (15) voldtatt og satt fyr på i sitt eget hjem

Grusom sak ryster India.

VOLDTEKT: Slektninger av den 15 år gamle jenta står på terassen der hun ble funnet etter å ha blitt voldtatt og satt fyr på. FOTO: AP Photo / Saurabh Das / NTB scanpix
VOLDTEKT: Slektninger av den 15 år gamle jenta står på terassen der hun ble funnet etter å ha blitt voldtatt og satt fyr på. FOTO: AP Photo / Saurabh Das / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 15 år gammel jente kjemper for livet ved et sykehus i New Dehli etter at hun skal ha blitt voldtatt og satt fyr på på takterassen i sitt eget hjem mandag kveld, skriver nyhetsbyrået AP.

15-åringen bor i landsbyen Tigri, nær New Dehli-forstaden Noida, i delstaten Uttar Pradesh.

Det var foreldrene til 15-åringen som fant henne, etter at de de hadde hørt ropene hennes mandag kveld.

Store brannskader
Jenta har forklart for politiet at hun ble voldtatt, slått og satt fyr på av en mann som har forfulgt henne over lengre tid.

Hun blir behandlet ved et sykehus i New Dehli. Tilstanden hennes skal være kritisk, og ifølge indiske medier har 15-åringen brannskader over 95 prosent av kroppen.

Politiet har pågrepet en 20 år gammel mann, mistenkt for å stå bak voldtekten og ildspåsettelsen.

Ifølge Yadram Singh ved Bisrakh politistasjon hadde 20-åringen «brannsår på hendene» og er siktet for flere forhold, blant annet voldtekt, drapsforsøk, overfall på en mindreårig og for å ha forårsaket alvorlig skade.

Flere gruppevoldtekter
De siste årene har det blitt satt et langt større fokus på den seksualiserte volden i verdens nest mest folkerike nasjon. Bare i Uttar Pradesh har det den siste tiden blitt rapportert om flere grove voldtekter.

Så sent som søndag ble en 20 år gammel mann pågrepet for å ha voldtatt en seksåring. Politiet i delstaten etterforsker også ni personer for en påstått gruppevoldtekt av en kvinne, i det kvinnen gikk ut på et jorde for å gå på do.

I forrige uka skal tre gutter ha kidnappet og voldtatt en jente i tenårene gjentatte ganger i den nordlige delstaten Haryana, ifølge nyhetsbyrået Press Trust of India. Jenta skal til slutt ha klart å rømme.

- Det svekker vårt samfunn
Tirsdag understreket også Indias president Pranab Mukherjee viktigheten av å jobbe enda hardere for å sikre kvinners trygghet.

- Det er uholdbart at kvinner i vår tid fremdeles blir utsatt for barbarisk brutalitet og vold fordi de er kvinner. Vold og frykt reduserer alles frihet og utvikling, men spesielt gjelder det for kvinner og barn. Det svekker vårt samfunn når vi tillater inhuman behandling av våre kvinner, heller enn å sikre deres sikkerhet, trygghet og likebehandling, sa Mukherjee under en prisutdeling i forbindelse med kvinnedagen, skriver CNN.

- På denne dagen, la oss alle, regjeringen, det sivile samfunn og allmenheten forøvrig, love å arbeide for å utvikle relevante juridiske, administrative og andre tiltak for å sikre trygghet og sikkerhet for våre mødre og søstre.

Gjengvoldtatt og drept
Saken som nok har skapt sterkest reaksjoner de siste årene var da den 23 år gamle studenten Jyoti Singh døde etter at hun ble gjengvoldtatt i over 40 minutter på en buss i New Delhi. 

Mukesh Singh, Vinay Sharma, Akshay Thakur og Pawan Gupta ble i etterkant dømt til døden, for det kaldblodige drapet.

Singh kjørte bussen som kvinnen og voldtektsmennene var om bord i, og er dømt for å ha deltatt i voldtekten som endte med at 23-åringen døde. I et intervju med BBC fortalte han at han mener hun selv har deler av skylda for det som skjedde, og at hun ikke skulle ha kjempet i mot.

- Du kan ikke klappe med en hånd, det krever to. En skikkelig jente er ikke ute klokka ni på kvelden. En jente er mye mer ansvarlig for en voldtekt enn en gutt. Gutter og jenter er ikke likeverdige. Jenter bør drive med husarbeid, ikke reke rundt på diskotek og utsteder, sa han i et intervjuet.

Strengere straffer Gjengvoldtekten og drapet skapte avsky over hele India og førte til flere uker med demonstrasjoner mot seksualisert vold og for styrking av kvinnenes rettigheter.

I 2013 ble åtte indiske menn pågrepet for å ha gruppevoldtatt fire skolejenter. Noen måneder tidligere var ei fem år gammel jente blitt voldtatt av en nabo.

De mange voldtektssakene i landet har også hatt konsekvenser for turismen. Antallet kvinnelige turister sank med 35 prosent i månedene etter voldtekten av studenten, ifølge en undersøkelse.

I enkelte indiske byer er det egne tog for kvinner, for at de skal slippe trakassering, uønsket atferd og overgrep.

India har de siste årene vedtatt strengere straffer for både seksuelle overgrep, men også blotting og forfølgelse.