SMOG ON THE WATER: Delhi har et stort smogproblem, her ved elva Yamuna. Foto: REUTERS / Mansi Thapliyal / NTB scanpix
SMOG ON THE WATER: Delhi har et stort smogproblem, her ved elva Yamuna. Foto: REUTERS / Mansi Thapliyal / NTB scanpixVis mer

- Indisk kullkraft dreper 120 000 i året

Ingen regulering og massiv vekst skremmer ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den industrielle utviklingen i India har hevet millioner ut av fattigdom, gitt varer til forbrukere verden over og gitt deler av befolkningen i landet en ny hverdag.

Men det har sine kostnader.

Årlig dør 120 000 indere som følge av kullkraftvirksomheten i landet, melder The Guardian. De siterer en fersk Greenpeace-rapport, som er skrevet av Sarath Guttikunda, tidligere leder av Verdensbankens antiutslippsprosjekt.

111 kullkraftverk er undersøkt. Rapporten avdekker at det knapt er inspeksjoner på dem.

- Ingen regulering - Hundretusenvis av liv kan bli reddet, millioner av astmaanfall, hjerteinfarkt og sykehusinnleggelser kan bli spart, hvis det brukes renere energi, hvis det blir strengere utslippskrav og det blir brukt teknologiske løsninger til å redusere de skadelige utslippene, heter det i rapporten.

- Nå er det nesten ingen regulering og ingen som følger med på om kravene som finnes faktisk blir etterlevd.

Dehli og Kolkata-områdene er verst, men også Mumbai og Maharashtra, Andhra Pradesh og Chandrapur-Nagpur-områdene er hardt rammet, ifølge rapporten.

Landet hevdes å ha et stort energiunderskudd, 12 prosent når forbruket er på det høyeste, som tidvis er blitt løst med å koble deler av strømnettet av og på.

Kullkraftverkene er blitt nevnt som en av hovedårsakene til den kraftige økningen i CO2-utslipp de siste årene.
Går forbi olje Det internasjonale energibyrået (IEA) anslo i desember i fjor at kull innen 2017 vil gå forbi olje som den dominerende energikilden.

IEA har tidligere anslått at den globale gjennomsnittstemperaturen vil kunne stige med opptil seks grader fram til år 2050 uten en vesentlig omlegging vekk fra kull, skriver NTB.

Konsekvensen vil kunne bli katastrofale klimaendringer. Men omleggingen lar vente på seg.

Kina vil snart bruke mer kull enn resten av verden til sammen, mens India vil overta USAs plass som verdens nest største kullforbruker og bli verdens største kullimportør, viser prognosene fra IEA, skriver NTB.

- Hvis den nåværende politikken ikke endres, vil kull innhente olje i løpet av mindre enn et tiår, sier van der Hoeven.

GRÅTT: En gruppe gutter spiller fotball under det fotografen kaller et teppe av smog i en park i Delhi. Foto: AP / Manish Swarup / NTB scanpix
GRÅTT: En gruppe gutter spiller fotball under det fotografen kaller et teppe av smog i en park i Delhi. Foto: AP / Manish Swarup / NTB scanpix Vis mer