Indisk månelandingsfartøy har problemer

India har mistet kontakten med det indiske romfartøyet Chandrayaan-2, rett før en planlagt landing på månen. Det er usikkert om det har landet eller krasjet.

BORTE: Chandrayaan-2 forsvant like før den skulle lande på månen. Foto: Indian Space Research Organisation / AFP / NTB scanpix
BORTE: Chandrayaan-2 forsvant like før den skulle lande på månen. Foto: Indian Space Research Organisation / AFP / NTB scanpixVis mer

Det indiske kontrollsenteret mistet kommunikasjonsforbindelsen fredag kveld, kort tid før månelandingen skulle finne sted. Nedstigningen gikk som planlagt og normal ytelse ble observert fram til Chandrayaan-2 var 2,1 kilometer fra overflaten.

- Vi mistet kommunikasjonen fra landingsfartøy til basestasjonen. Informasjonen blir analysert, sier Kailasavadivoo Sivan, leder for Den indiske romfartsorganisasjonen ISRO.

Det utelukkes verken at fartøyet kan ha landet eller at det kan har krasjet.

- La oss håpe på det beste, sier statsminister Narendra Modi, som følger med fra mediesenteret til den indiske forskningsorganisasjonen i Bangalore.

Flere timer etter at kontrollsenteret mistet forbindelsen med landingsfartøyet, er det fremdeles ingen som har kunnet si hva som har skjedd.

Men, uttalelser fra statsminister Modi, indikerer at ting ikke gikk som planlagt.

- Vi var veldig nære, men vi må jobbe videre. Vårt ønske om å nå månen er sterkere enn noensinne, sier Modi lørdag morgen, ifølge Washington Post.

Chandrayaan-2 ble skutt opp fra Satish Dhawan-romsenteret på den indiske øya Sriharikota 22. juli.

Planen er å lande på månen og frigjøre en såkalt rover, et ubemannet motorisert fartøy, på måneoverflaten. Denne skulle søke etter tegn etter vann.

Teknisk trøbbel

Vellykket landing vil gjøre India til fjerde land i verden som plasserer et fartøy på månen og tredje nasjon som utplasserer robotisert fartøy der.

Lederen for det indiske rombyrået har tidligere kalt Chandrayaan-2 for det «mest kompliserte oppdraget noensinne» i romfartsbyråets historie.

Oppskytingen av Chandrayaan-2 skulle etter planen opprinnelig ha funnet sted 15. juli, men bare en snau time før den planlagte oppskytingen ble nedtellingen stanset.

Det hele dreide seg om en teknisk feil, og sju dager seinere var romfartøyet på vei mot månen.

USA, Sovjetunionen og Kina har gjennomført kontrollerte landinger på månen. Kun USA har sendt mennesker dit.

Vil lande i sørpol-området

Skulle det vise seg at Chandrayaan-2, på tross av problemene, har landet, vil India være det første landet til å gjennomføre en overflatelanding på det lite utforskede sørpol-området på månen, hvor forskere håper å samle informasjon om månens mineralske og kjemiske sammensetning, og søke etter vann.

Indias romprogram har blitt hyllet av statsminister Modi som en markør for landets stigende status som global makt.

I mars annonserte Modi at testen av landets første romvåpen var vellykket.

- India slår følge med USA, Russland og Kina og har nå kapasitet til å treffe en satellitt i lav jordbane med en rakett, sa Modi i en TV-overført uttalelse etter våpentesten.

Han understreket samtidig at Indias motiv for sitt romprogram, er å fremme fred, og ikke krig.

(Dagbladet/NTB)