Indisk maratonvalg inne i sluttfasen

Inderne venter i spenning på resultatet, og frykter at utfallet blir en vaklevoren koalisjonsregjering

FRYKTER UTFALLET: Det langvarige og kompliserte valget på ny indisk nasjonalforsamling er inne i sluttfasen. Inderne venter en intens hestehandel om regjeringsmakten. Foto: REUTERS/SCANPIX
FRYKTER UTFALLET: Det langvarige og kompliserte valget på ny indisk nasjonalforsamling er inne i sluttfasen. Inderne venter en intens hestehandel om regjeringsmakten. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Valget på ny nasjonalforsamling i India er inne i sluttfasen. Inderne venter i spenning på resultatet, og frykter at utfallet blir en vaklevoren koalisjonsregjering som får problemer med å sitte perioden ut.

Onsdag gikk velgerne til urnene i sju av Indias 28 delstater og i to av de sentralstyrte territoriene. Mer enn 100 millioner velgere har stemmerett i denne femte og siste fasen av valget.

Over 68.000 halvmilitære soldater overvåket stemmegivningen.

Sikkerhetstiltakene var spesielt strenge i den indiske delen av Kashmir, en region ved foten av Himalaya som er delt mellom India og Pakistan. Separatister i pakistansk Kashmir hadde oppfordret til boikott av valget.

Målinger

De første valgdagsmålingene var ventet kort tid etter at stemmelokalene stengte stenge onsdag ettermiddag norsk tid. Det endelige valgresultatet kan neppe offentliggjøres før lørdag, og det nyvalgte andrekammeret i nasjonalforsamlingen må tre sammen innen 2. juni.

Indiske politikere har dermed vel to uker på seg til å avklare regjeringsspørsmålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.