Indisk maratonvalg inne i sluttfasen

Inderne venter i spenning på resultatet, og frykter at utfallet blir en vaklevoren koalisjonsregjering

FRYKTER UTFALLET: Det langvarige og kompliserte valget på ny indisk nasjonalforsamling er inne i sluttfasen. Inderne venter en intens hestehandel om regjeringsmakten. Foto: REUTERS/SCANPIX
FRYKTER UTFALLET: Det langvarige og kompliserte valget på ny indisk nasjonalforsamling er inne i sluttfasen. Inderne venter en intens hestehandel om regjeringsmakten. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Valget på ny nasjonalforsamling i India er inne i sluttfasen. Inderne venter i spenning på resultatet, og frykter at utfallet blir en vaklevoren koalisjonsregjering som får problemer med å sitte perioden ut.

Onsdag gikk velgerne til urnene i sju av Indias 28 delstater og i to av de sentralstyrte territoriene. Mer enn 100 millioner velgere har stemmerett i denne femte og siste fasen av valget.

Over 68.000 halvmilitære soldater overvåket stemmegivningen.

Sikkerhetstiltakene var spesielt strenge i den indiske delen av Kashmir, en region ved foten av Himalaya som er delt mellom India og Pakistan. Separatister i pakistansk Kashmir hadde oppfordret til boikott av valget.

Målinger

De første valgdagsmålingene var ventet kort tid etter at stemmelokalene stengte stenge onsdag ettermiddag norsk tid. Det endelige valgresultatet kan neppe offentliggjøres før lørdag, og det nyvalgte andrekammeret i nasjonalforsamlingen må tre sammen innen 2. juni.

Indiske politikere har dermed vel to uker på seg til å avklare regjeringsspørsmålet.

De fleste kommentatorer tror verken det regjerende Kongresspartiet eller dets hovedmotstander, det hindunasjonalistiske partiet BJP, vil få flertall alene i andrekammeret Lok Sabha.

Når det endelige valgutfallet foreligger, vil det trolig utløse en hektisk hestehandel om regjeringsmakten, skrev nyhetsbyrået AFP onsdag.

- Tallenes tale vil bli avgjørende, sier statsminister Manmohan Singh.

Ledermangel

- Vi mangler nasjonale ledere som kan sette de viktigste sakene på dagsordenen og skape entusiasme i folket, mener valgforskeren Neerja Chowdhury. Den påtroppende regjeringen må overtar ansvaret for en økonomi som er hardt rammet av den globale nedturen.

Men enkelte velgere hilser utsiktene til en ny nasjonalforsamling, uten flertall for noen av blokkene, velkommen.

- Vi trenger en koalisjonsregjering som sentral politisk ledelse. Det vil være den beste beskyttelsen det indiske demokratiet kan få, sa læreren Sumnit Dutta mens han sto i kø for å avgi stemme i storbyen Kolkata øst i India onsdag.

I valget har rundt 714 millioner velgere hatt stemmerett i det som blir kalt verdens største demokrati, et land med 1,1 milliarder innbyggere.


(NTB)