SUKSESS: Indias statsminister Narendra Modi taler til vitenskapsmenn etter at ladets Mars-romskip har gått inn i bane rundt «den røde planet».Foto: Manjunath KIRAN / AFP / NTB Scanpix
SUKSESS: Indias statsminister Narendra Modi taler til vitenskapsmenn etter at ladets Mars-romskip har gått inn i bane rundt «den røde planet».Foto: Manjunath KIRAN / AFP / NTB ScanpixVis mer

Indisk romsonde i bane rundt Mars

En romsonde skutt opp av den indiske romfartsorganisasjonen like før årsskiftet, er nå på plass i bane rundt planeten Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed lyktes India i sitt første forsøk på å nå den røde planeten, noe ingen andre har klart før dem.

- I dag ble det skrevet historie. Vi har våget oss ut i det ukjente og har oppnådd noe nær umulig, sier Indias statsminister Narenda Modi.

Indias Mars-eventyr har en prislapp på 74 millioner dollar, langt mindre enn hva USA har brukt på å få sin siste romsonde i bane rundt planeten.

- Jeg har sagt det tidligere også. Beløpet våre forskere har brukt på denne ekspedisjonen, er mindre enn hva det koster å lage en Hollywood-film, sier Modi.

Romfartsfilmen «Gravity» kostet eksempelvis rundt 100 millioner dollar å lage, melder Ritzau.

Med romsonden Mars Orbiter i kretsløp rundt Mars, slutter India seg til USA, Russland og EU, som har enten landet på Mars eller har romsonder i bane rundt planeten.

Den amerikanske romsonden Maven som ble skutt opp i fjor høst, var framme i bane rundt Mars på mandag.

(NTB)