Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Indisk tvillingmor vant bronse

29-åringen fra en glemt indisk stat ville bokse seg ut av fattigdom, men ble snytt for gullet.

MOR: Det ble bronse på den indiske bokseren Mary Kom, her med sine sønner, tvillingene Rengpa og Nainai. Foto: Anupam Nath / AP / NTB Scanpix.
MOR: Det ble bronse på den indiske bokseren Mary Kom, her med sine sønner, tvillingene Rengpa og Nainai. Foto: Anupam Nath / AP / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille dama på litt over 1,50 meter tenkte kun på finaleplass, når hun konkurrete i semifinale i fluevekt (51 kg) boksing mot Storbritannias Nicola Adams. Det er første gang boksing for kvinner er en egen gren i OL, og Mary Kom har møtt hard konkurranse mot høye vestlige kvinner, så langt i OL. Det gikk heller ikke lenger enn at hun fikk bronse i de olympiske leker.

Men det er ikke første gang Kom møter motstand når hun entrer bokseringen i OL-byen London. Ikke bare har hun vunnet Hun er en indisk kvinne fra stammen Kom, og mor til tvillinger. 

Valgt en hard vei India ble i fjor rangert som det verste G20 landet å være kvinne i, og det er langt fra vanlig å se kvinner trekke på seg boksehanskene.

- Når jeg først startet sa de at boksing ikke er for jenter. Når du er gift kan du ikke konkurrere lenger. Når du får barn kan du ikke kan du ikke vinne lenger. Derfor vil jeg vise dem. Jeg kan skape indisk historie, sier Mary Kom til magasinet Intelligent Life.

De var med henne på trening i India, før turen gikk til OL i London. Det gikk hard for seg.
Treneren til Mary Kom, Mr. Bhaskar, gjør alt for å tenne aggresjonen i tobarnsmoren.

- Ta denne, og denne, roper han 80 minutter ut i treningsøkten.

SKUFFET: Det var en åpenlyst skuffet Mary Kom som måtte innse at hun hadde tapt finaleplassen til britiske Nicola Adams. Foto: Jack Guez / AFP / NTB Scanpix.
SKUFFET: Det var en åpenlyst skuffet Mary Kom som måtte innse at hun hadde tapt finaleplassen til britiske Nicola Adams. Foto: Jack Guez / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Mary Kom trener seks til fem timer daglig for å bli best.

Ikke noe stjerneliv En kan kalle Mary Kom en idrettsstjerne, men hun lever ikke noe stjerne liv i hjemstaten Manipur, helt nordøst i India. Hun lager all maten sin selv, og håndvasker blod og svette av treningsklærne sine.

- På ti år har jeg tjent under 100 000 rupees på boksingen, sier Kom.

Det er rundt 11 000 norske kroner. En gullmedalje i OL kunne endret livet til tobarnsmoren. Kun én inder har vunnet gull i OL. Det er rifleskytter Abhinav Bindra. Etter å ha deltatt i OL i hundre år har India kun 20 medaljer totalt. Men det var mer som sto på spill for Kom hun ville vinne gull for folket sitt: Kom-stammen. En av 40 etniske grupper som hører til i den indiske delstaten Manipur.

Fra en glemt stat Det er minimalt med oppmerksomhet rettet mot den perifere hjemstaten til Mary Kom. Staten som grenser til Myanmar, har likevel en tradisjon for sterke kvinner. Det var kvinner i Manipur som samlet seg både i 1904 og 1939 for demonstrere mot det britiske kolonistyre. En Manipur-kvinne måtte likevel se seg slått av en brite i dag.

Som alle stammer i Manipur er Kom-stammen et lite samfunn, og situasjonen mellom de ulike gruppene er ofte spent i regionen. I 2006 opplevde Mary Koms familie volden på kroppen. Mens Mary Koms boksekarriere skøyt fart, ble svigerfaren hennes skutt og drept av opprørere. Motivet for drapet er uklart, men Kom mistenker at sinne kan bunne i sjalusi.

HARDT: Det gikk hardt for seg i semifinalen mellom Mary Kom og Nicola Adams i formiddag. Foto: Jack Guez / AFP / NTB Scanpix.
HARDT: Det gikk hardt for seg i semifinalen mellom Mary Kom og Nicola Adams i formiddag. Foto: Jack Guez / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

- Gjør jeg folk sjalu? Burde jeg derfor legge hanskene på hylla? Nei!, sier 29-åringen bestemt i intervjuet med Intelligent Life.

Siste sjanse OL i London var Mary Koms siste sjanse til å vinne gullet hun har drømt om. I Rio de Janeiro vil hun være 33 år og for gammel.

Medalje har Kom likevel sikret. Hun har vunnet en bronse, og med det gjort hennes store familie stolt. Medaljen er ikke bare hennes men også foreldrenes, som solgte kua si for å kjøpe bokseutstyr til Kom. Den er også mannens som, også er hennes viktigste støttespiller og hennes to sønner. Erfaringene hennes gav Kom tro på at hun ville stå på pallen i OL.

- En bokser må være smart og sterk, men fremst av alt handler det om å ha viljen, sier Kom. 

FAIRPLAY: Den indiske bokseren tok likevel tapet med fatning. Her blir hun omfavnet av vinneren Adams. Foto: Jack Guez / AFP / NTB Scanpix.
FAIRPLAY: Den indiske bokseren tok likevel tapet med fatning. Her blir hun omfavnet av vinneren Adams. Foto: Jack Guez / AFP / NTB Scanpix. Vis mer
VILJE: Et liv med daglig motgang har gjort Mary Kom hardhudet. Vilje er den viktigste egenskapen til en god bokser, mener Kom. Foto:  Punit Paranjpe / AFP / NTB Scanpix.
VILJE: Et liv med daglig motgang har gjort Mary Kom hardhudet. Vilje er den viktigste egenskapen til en god bokser, mener Kom. Foto: Punit Paranjpe / AFP / NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media