Indiske barn i jobb, tross forbud mot barnearbeid

Ett år etter forbud ble innført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år etter at India utvidet forbudet mot barnearbeid, er millioner av indiske barn fortsatt i full jobb.

I fjor vedtok India forbud mot å la barn under 14 år jobbe som hushjelper og i andre serviceyrker. Likevel er millioner av indiske barn stadig sysselsatt i disse bransjene.

Ifølge en rapport fra Redd Barna blir mange av disse barna utsatt for systematisk mishandling. De nektes mat, de blir slått, brent eller utsatt for seksuelle overgrep, heter det i rapporten.

Ifølge offisielle indiske beregninger har India 12 millioner barnearbeidere. 200.000 av disse jobber som hushjelper, eller i små gatekjøkken, på hoteller og spaanlegg og i andre rekreasjonssentre, bransjer som i fjor fikk forbud mot å sysselsette barn under 14 år.
Klarte å rømme
Men uoffisielle tall fra grupper som jobber for barns rettigheter tyder på at opp mot 20 millioner barn jobber som hushjelper og i små gatekjøkken. Forbudet mot barnearbeid virker ikke å ha hatt noen effekt.

- Nylig mø¸tte jeg en tolv år gammel jente, Sonali, i den østlige delstaten Bengali. Hun hadde jobbet som hushjelp i to år i Calcutta, sier Anuradha Maharishi i Redd Barna til BBC.

Sonalis jobb var å lage mat for en familie på fem og vaske og rydde familiens tre etasjer store hus. En gang middagen ble litt forsinket, helte de hun jobbet for kokende mat over hendene hennes. Med hjelp fra en nabo klarte hun til slutt å rømme, og Redd Barna har nå sørget for at hun har kommet hjem til sin egen familie.


Ingen lønn
Redd Barna mener at bare i New Delhi alene jobber nesten 1 million barn i private hjem og i små gatekjøkken. I tillegg jobber 500.000 barn under 14 år i disse bransjene i Calcutta og 50.000 i Hyderabad.

I rapporten fra Redd Barna kommer det fram at 99 prosent av barna som jobber som hushjelper er jenter. Svært mange av disse blir også utsatt for seksuelle overgrep.

- De fleste av disse jentene kommer fra fattige familier og tvinges til å jobbe opp til 15 timer om dagen, uten pauser og med liten eller ingen lønn, sier Maharishi.


Ekstrem fattigdom
Indiske myndigheter varslet om strenge straffer for den som brøt loven, da forbudet ble innført i fjor. Straffen kunne være fengsel fra tre måneder til to år, i tillegg til bøter på opp til 20.000 rupier, tilsvarende 2.800 kroner.

Men grupper som jobber for barns rettigheter mener forbudet ikke har noen som helst virkning, og at barnearbeid fortsetter å være utbredt.

BARNEARBEID: Disse barna ble oppdaget i en aksjon mot ulovlig barnearbeid i Dehli tidligere i år. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP/Scanpix
BARNEARBEID: Disse barna ble oppdaget i en aksjon mot ulovlig barnearbeid i Dehli tidligere i år. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP/Scanpix Vis mer

Fra før av er det forbudt å la barn jobbe i risikofylte industrier. Likevel jobber hundretusenvis av indiske barn i fabrikker som lager fyrverkeri og fyrstikker, i teppeindustrien og i annen tekstil- og kjemisk industri.

Mange foreldre sier ekstrem fattigdom tvinger dem til å sende barn helt ned i femårsalderen ut i arbeidslivet.

(NTB)