Indiske landsbyledere vil kaste ut Coca-Cola. - Tapper ned grunnvannet

- Det er på tide at Coca-Cola pakker sammen og drar sin vei.

COLA I INDIA: Coca-Cola blir igjen beskyldt for unødig nedtapping av grunnvannet i India. Foto: AFP / Dibyangshu Sarkar / NTB scanpix
COLA I INDIA: Coca-Cola blir igjen beskyldt for unødig nedtapping av grunnvannet i India. Foto: AFP / Dibyangshu Sarkar / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Ledere fra 18 landsbyer i Mehdiganj nord i India krever at Coca-Cola stenger en fabrikk i området, fordi de mener leskedrikkgiganten ødelegger grunnvannressursene i området.

Det sier Amit Srivastava i stiftelsen India Resource Centre, som støtter de lokale lederne, ifølge Thomson Reuters Foundation, gjengitt i den australske avisa Sydney Morning Herald.

Landsbylederne sier de har opplevd vannmangel, og at det har ført til dårlig tilgang til rent drikkevann og dårlige muligheter til å drive landbruk, etter at fabrikken åpnet i 1999.

- På bekostning av fattige - Det er på tide at Coca-Cola pakker sammen og drar sin vei, sier Srivastava.

- De prøver å skape et bilde av seg selv internasjonalt som en ansvarlig vannbruker, men virkeligheten i India er at de utnytter grunnvannet på bekostning av fattig, barn, kvinner, bønder og husdyr, sier han.

Srivastava sier de har skrevet til statlige miljøvernmyndigheter, og bedt dem å sørge for at selskapet stopper virksomheten.
Selskapet skrinla i fjor planer om å utvide fabrikken, på grunn av protestene og manglende tillatelser.

Coca-Cola selv hevder de ikke bidrar til overforbruk, og at fabrikken deres kun står for en liten del av vannforbruket i området.

- Landbruket står for 85,5 prosent av grunnvannforbruket. Fabrikken står for mindre enn 0,06 prosent, hevder de.

Selskapet ser på India som et viktig vekstmarked, og har planlagt store investeringer i landet.

Måtte legge ned fabrikk i 2005 Men dette er langt fra første gang Coca-Cola er blitt beskyldt for å tappe ned eller forurense grunnvannet i India. I 2005 ble selskapet kastet ut av delstaten Kerala.

Den norske organisasjonen Fivas publiserte tidligere i år en rapport, hvor de kritiserte blant annet Coca-Cola og Nestlé for overforbruk av vann. Organisasjonen har tatt til orde for at det norske oljefondet må bruke sin eierandel i Coca-Cola til å få selskapet til å endre praksis.

- Coca-Cola har åpnet fabrikker i tørkeutsatte områder, og det fører til forurenset drikkevann og skaper problemer for de som driver landbruk, sier Jonas Ådnøy Holmqvist, daglig leder i Fivas, til Dagbladet.

- Det har vært en voldsom nedtapping av grunnvannet i disse områdene. De fleste steder går det fint å bruke noe grunnvann, men industriell nedtapping skaper problemer, sier Holmqvist.

Han sier de ikke vet om oljefondet har tatt opp dette med Coca-Cola.

- Stortinget har bedt oljefondet om å rapportere om slik dialog, men vi vet ikke om de har tatt det opp med dem. Oljefondet har sagt at de skal fokusere på vannforvaltning, men vi ser ingen tegn til at Coca-Colas vannforvaltning er blitt bedre, sier Holmqvist.

Coca-Cola i India har for øvrig en egen nettside hvor de opplyser om det de mener er faktasituasjonen knyttet til blant annet grunnvannproblematikken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram