Indiske nasjonalister vinner igjen

Valgdagsundersøkelser tyder på at det hindu-nasjonalistiske partiet BJP vil få over halvparten av plassene i Indias nasjonalforsamling. Det opplyser det statlige fjernsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget på nasjonalforsamling gjennomføres i fem faser, og etter at tre av fasene er over har BJP vunnet 191 av de 344 plassene som har vært på valg, ifølge målingen.

Det opposisjonelle Kongress-partiet og dets allierte ser ut til å vinne 126 plasser, ifølge Doordarshan TV.

Meningsmålinger har også tydet på at det hindu-nasjonalistiske BJP kunne vinne over de 272 plassene som kreves for å regjere.

Valget gjennomføres i faser for at sikkerhetsstyrkene skal kunne utplaseres i områdene. Valget i den tredje fasen har vært meget voldelig, og minst 40 mennesker skal ha blitt drept i væpnede sammenstøt. Av de drepte skal 29 ha vært soldater og politifolk som er blitt angrepet av venstreorientert gerilja.

Et av områdene med mye vold lørdag var Kashmir, der ni personer ble drept. Blant annet hevder vitner at fire personer ble skutt i ryggen og drept av indiske soldater etter at de nektet å gå til stemmelokalene i valgkretsen Baramulla. Talsmenn for hæren benektet anklagene. Mange valglokaler sto tomme i området.

I de tre valgomgangene 5., 11. og 18 september ser BJP ut til å ha fått 45 prosent av stemmene, Kongress-partiet har fått 37 prosent og andre 18 prosent.

De siste valgene skjer 25. september og 3.-4. oktober.

(NTB-Reuters)