TVANGMATES: Irom Sharmila holdes i varetekt og tvangsmates gjennom en slange i nesa. Hun har ikke spist mat på 12 år. Foto: Manjunath KIRAN /AFP Photo
TVANGMATES: Irom Sharmila holdes i varetekt og tvangsmates gjennom en slange i nesa. Hun har ikke spist mat på 12 år. Foto: Manjunath KIRAN /AFP PhotoVis mer

Indiske Sharmila har sultestreiket i 12 år

- Jeg er villig til å fortsette til jeg dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over 12 år har indiske Irom Sharmila, eller «Jernkvinnen fra Manipur» som hun kalles, sultestreiket for det hun tror på. Hvis ikke India fjerner den loven «Armed Forces Special Powers Act» (AFSPA).

- Hvordan kan uniformerte menn nyte så mye makt i et demokrati de så ofte misbruker? Denne loven må fjernes hvis India mener alvor med sitt demokrati. Hvis ikke vil jeg sultestreike til jeg dør, sier den 40 år gamle kvinnen til Al Jazeera.

Å bruke sultestreik for å fremme sitt budskap ikke ikke noe nytt, og har vært hyppig brukt siden Mahatma Ghandi demonstrerte mot Storbritannias kolonisering av landet.

Sharmila er imidlertid den i verden som har sultestreiket lengst.

12 år AFSPA-loven gir blant annet sikkerhetsstyrkene i landet myndighet til å skyte mennesker kun på bakgrunn av mistanke. Det var en hendelse i november 2000 som startet Sharmilas 12 år lange sultekampanje.

2. november 2000 åpner en gruppe elitesoldater fra opprørbekjempelsen Assam Rifles ild på en marked i Malom i Manipur. Ti sivile ble drept på stedet, blant dem en 60 år gammel kvinne, og tre tenåringsgutter.

- Det var en torsdag, dagen jeg pleide å faste hver uke. Jeg ble så sjokkert over massakren i Malom at jeg bare bestemte meg for å fortsette å faste hvis ikke den drakoniske loven ble fjernet, sier Sharmila.

Det er nå 12 år siden, og Sharmila holdes nå i varetekt på sykehuset Imphal, hvor hun tvangsmates hver dag gjennom en slange i nesa.

Agenda Delstaten Manipur har lenge vært preget av konflikter mellom militante grupperinger og regjeringshæren.

- Dette er en symbolsk kamp for menneskene i Manipur som har lidd så mye på grunn av sikkerhethetsstyrkene. Hundrevis av våre gutter og jenter har blitt drept etter å ha blitt mistenkt for å være rebeller, sier Sharmila til Al Jazeera.

Det siste året har hun blitt mer og mer lagt merke til, ikke bare i provinsen hvor hun bor, men også i resten av landet og internasjonalt. Likevel har ingen større politiske partier støttet henne.

- Myndighetene har kun en agenda nå - å holde Sharmila i live. for hvis hun dør, kan det komme et opprør, sier menneskerettighetsaktivist Babloo Loithongbam til Al Jazeera.

12 ÅR: Irom Sharmila har sultestreiket i 12 år, og er villig til å fortsette til hun dør hvis ikke AFSPA-loven i India fjernes. Foto: Manjunath KIRAN / AFP Photo
12 ÅR: Irom Sharmila har sultestreiket i 12 år, og er villig til å fortsette til hun dør hvis ikke AFSPA-loven i India fjernes. Foto: Manjunath KIRAN / AFP Photo Vis mer