STORMET LEILIGHETSKOMPLEKS: Indiske styrker stormet fredag morgen lokal tid det jødiske senteret der flere terrorister har tatt gisler etter terrorangrepet i Mumbai onsdag. Foto: PEDRO UGARTE/AFP/SCANPIX
STORMET LEILIGHETSKOMPLEKS: Indiske styrker stormet fredag morgen lokal tid det jødiske senteret der flere terrorister har tatt gisler etter terrorangrepet i Mumbai onsdag. Foto: PEDRO UGARTE/AFP/SCANPIXVis mer

Indiske soldater stormer jødisk senter

Samtidig er flere gisler reddet ut fra et av hotellene i Mumbai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det foregår kamper mellom indiske soldater og terrorister ved et jødiske senteret Nariman, som også går under navnet Chabad Lubavitch, og er et av åstedene for terrorangrepet i Mumbai onsdag kveld. Ifølge Reuters har det vært kraftig skuddveksling mellom indiske styrker og personene bak terrorangrepet, som har tatt gisler inne i boligkomplekset.

Ifølge IBN har tolv soldater blitt sluppet ned på taket av bygningen av  to helikoptre. Det skal også være 100 andre soldater involvert i aksjonen, samt skyttere på hustakene rundt.

Samtidig ble flere hotellgjester fredag morgen reddet ut fra det beleirede Oberoi-hotellet i Mumbai, ifølge øyenvitner Reuters har snakket med. Nyhetsbyrået AP melder at sju utenlandske personer er løslatt fra hotellet.

Det er ikke klart om alle terroristene på hotell Oberoi er uskadeliggjort, og hvor mange gisler som kan være der inne fremdeles .

Inne i det jødiske senteret  er det trolig flere terrorister. Flere medier melder at det fremdeles er gisler der, blant dem en rabbi og hans kone. Torsdag opplyste den israelske ambassaden at det ble holdt mellom 10 og 20 israelere som gisler på senteret, men flere av dem er løslatt.

I løpet av natta skal det ha vært tre eksplosjoner i bygget i løpet av kort tid, samt kraftige skuddsalver. CNN melder at eksplosjonene stammer fra granater som skal ha blitt kastet mot dem som nærmet seg bygningen.

Er du i Mumbai? Kontakt oss på SMS/MMS til 2400 eller e-post til 2400@dagbladet.no.

- De evakuerer
Dødstallet etter terrorangrepene i Mumbai er nå oppe i 130, ifølge Times Of India. Minst 300 personer er såret etter angrepet.

Arbeidet med å få oversikt over de mange som har sittet fanget inne på hotellene etter gisselsituasjonen, har vært vanskelig. Nå ser det ut til at indiske soldater har klart å ta seg inn i det beleirede hotellet, der væpnede menn har holdt mange mennesker fanget. Nyhetsbyrået AP melder at sju personer til er evakuert fra Oberoi; alle er utlendinger, noen har bagasje med kanadiske flagg på, og i gruppen er en liten baby.

— De evakuerer alle. Alle blir nå tatt hånd om, sier en indisk kvinne som dro fra hotellet sammen med mannen sin, til Reuters.

Det er imidlertid ikke bekreftet at flere personer har blitt evakuert fra Oberoi nå i morgentimene.

33 timer etter angrepene begynte begynner flere indiske medier å uttrykke håp om at gisselsituasjonene snart er over. Samtidig går Mumbais politisjef Hassan Gafoor ut med lovnaden om at soldatenes kamp mot terroristene nesten er over, ifølge IBN.

Samtidig er det fremdeles svært mange ulike meldinger om situasjonen på de to hotellene, og i hvilken grad de er avklarte.

Flere eksplosjoner
Det har spesielt vært mye forvirring rundt gislene på det jødiske senteret, og torsdag kveld kom det meldinger om at situasjonen skulle være løst. Medlemmene av den ortodokse jødiske bevegelsen i New York overvåker nå situasjonen nøye, ifølge nyhetsbyrået AP. Det er også planer om å sende et israelsk hjelpeteam til Mumbai.

Det er ulike oppgifter om hvor mange terrorister og hvor mange mulige gisler som oppholder seg inne på det jødiske senteret.

Indiske soldater har i løpet av kvelden og natta gått fra rom til rom for å forsøke å få ut mulige gisler på de tre stedene der situasjonen fremdeles pågår; Tal Mahal Hotel, Trident Oberoi Hotel og det jødiske bostedskomplekset. Tidligere i kveld ble det meldt at det kunne være 10-12 terrorister inne på hotellet Trident Oberoi og i det jødiske senteret.

 Det har blitt hørt eksplosjoner og skyting ved alle de tre stedene i løpet av natta og fredag morgen lokal tid, men ifølge IBN er det tidlig på morgenen rolig på de to hotellene.

Les også: Terrordramaet i Mumbai time for time.

- Har drept en terrorist på hotell
Flere nyhetskilder, blant dem BBC og CNN melder at Taj Mahal Hotel er sikret for terrorister. Press Trust of India melder at flere terrorister er drept, og en skadet person skal ha blitt nøytralisert.

- Terroristen har blitt skadet, og jeg tror vi vil klare å bli ferdig med operasjonen snart, sa leder for sikkerhetsstyrkene  J. K. Dutt til CNNs samarbeidskanal i India, IBN.

Gislene som var inne på dette hotellet, skal også være løslatte.

Dutt bekreftet tidligere at en terrorist har blitt skutt på hotell Oberoi klokka ett natt til fredag lokal tid. Rett før midnatt norsk tid ble det også kjent at kommandosoldater har reddet ut ytterligere 39 av dem som har sittet fanget på Trident Oberoi i Mumbai.

Tre terrormistenkte personer ble arrestert på hotellet torsdag kveld, og en av dem skal være en pakistansk statsborger.