Individer dreper

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Drapene på to dørvakter i Moss har fått Kripos-sjef Arne Huuse til å refse norsk innvandrerpolitikk. «Prisen for å integrere utlendinger i Norge begynner å bli vel høy,» sier han til gårsdagens VG, og nevner i samme åndedrag asylsøkere fra Øst-Europa. Ikke overraskende blir han omfavnet av Carl I. Hagen, som framhever Danmarks nye innvandringspolitikk som forbilledlig. Selv leder for Ressurssenter for pakistanske barn, Aslam Ahsan, kaster seg på karusellen. Til NTB sier han at dersom de antatte gjerningsmennene er skyldige, bør de kastes ut av landet. Hvis de har norsk statsborgerskap, bør det fratas dem.
  • Kriminalitet har mer sammensatte årsaker enn at det kommer utlendinger til landet. Å koble et dobbeltdrap begått av ungdom med norsk statsborgerskap sammen med mennesker som nå søker asyl, kan bare skape fiendebilder og fordommer. Når vi vet at noe av det som forårsaker kriminell atferd, er utstøtelse fra storsamfunnet, ser vi at Huuses uttalelser ikke akkurat svekker utsiktene til mer kriminalitet.
  • Heller ikke forslaget om å frata mennesker norsk statsborgerskap fordi de er mordere, gjør samfunnet tryggere. Tvert imot: hvis Norge skulle gå på tvers av internasjonal skikk og frata statsborgerskap etter forgodtbefinnende, for så å eksportere mordere, ville landet selv bli en røverstat.
  • Etter drapet på Fadime har det oppstått en kappestrid i fremmedfiendtlig retorikk blant politikerne. Det er mildest talt forstemmende at denne farlige konkurransen nå synes å forsterkes. Visst er det galt og kriminelt å kjønnslemleste pikebarn, tvinge sine døtre inn i ekteskap mot deres vilje og myrde dem eller tilfeldig forbipasserende. Men forbrytelsene begås av enkeltpersoner, ikke av en kultur, religion eller «utlendinger».
  • Verden opplever folkeforflytninger som best kan sammenliknes med folkevandringer. Norge kan ikke stenge seg ute fra denne virkeligheten. Å gjøre samfunnet skikket til den verden vi faktisk lever i, er en felles oppgave, uansett hvor vi har våre etniske røtter, slik det også er en oppgave å straffe ugjerningsmenn og forebygge kriminalitet, uansett hvem som begår den.