Indonesia går med på fredsstyrke

President B.J. Habibie sier Indonesia vil godta en flernasjonal fredsstyrke i Øst-Timor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesia lar det være opp til FN og generalsekretær Kofi Annan å bestemme når styrken skal utplasseres, ifølge presidentens rådgiver Dewi Fortuna Anwar.

Den indonesiske presidenten har informert FNs generalsekretær Kofi Annan om dette etter et krisemøte i regjeringen. Habibie kom med kunngjøringen i en tale til nasjonen som ble kringkastet i TV og radio.

- Jeg har ringt FNs generalsekretær Kofi Annan og informert ham om at vi er rede til å akseptere en internasjonal fredsstyrke med deltakelse fra vennligsinnede nasjoner, for å gjenopprette fred og sikkerhet i Øst-Timor, sa Habibie.

Respekterer avstemningen

Habibie sa at Indonesia vil stå ved resultatet av folkeavstemningen i Øst-Timor 30. august, der 78,5 prosent av velgerne sa ja til uavhengighet.

Utenriksminister Ali Alatas er på vei til FN-hovedkvarteret i New York for å diskutere utplasseringen av en fredsstyrke med Kofi Annan.

Den indonesiske regjeringen sier den ikke vil sette betingelser for FN-styrken, men mener at den bør bestå av soldater fra asiatiske land.

Jubel i flyktningeleir

Øst-timoresere i FNs flyktningeleire i Dili jublet da de hørte Habibies kunngjøring. For første gang har de håp om at blodbadet kan ta slutt, og at de selv kanskje får leve.

En journalist som er sammen med flyktningene, Marie Colvin fra den britiske avisen Sunday Times, sier hun ble omfavnet av øst-timoresiske flyktninger som kysset henne, lovpriste og takket det internasjonale samfunnet.

- Tanken på at det skal komme en internasjonal væpnet styrke betyr at de kan få beholde livet. Hvis FN ga opp disse menneskene ville det helt sikkert ende med nedslaktning, og nå vet de at de skal få leve, sa Colvin.

Pro-indonesisk milits har med passiv og aktiv hjelp fra indonesiske soldater terrorisert og drept uten skånsel siden FN forrige helg kunngjorde resultatet fra folkeavstemningen om uavhengighet 30. august. Det viste at hele 78,5 prosent av velgerne ønsker å løsrive Øst-Timor fullstendig fra Indonesia.

Et ukjent antall sivile er blitt drept, og titusener er på flukt.

-Modig beslutning

-En modig beslutning, kaller den østtimoresiske lederen Xanana Gusmao den indonesiske regjeringens beslutning søndag.

Gusmao beordret frigjøringssoldatene han leder, Falintil, til å vise tilbakeholdenhet.

- Jeg forplikter meg selv og Falintil til å gjøre alt vi kan for å stabilisere situasjonen i området, og til å støtte hver handling, hvert initiativ og all innsats for å hjelpe dem som er blitt drevet på flukt fra sine hjem, sa Gusmao til journalister i Jakarta.

Portugals president Jorge Sampaio ønsket Indonesias ja til en fredsbevarende styrke velkommen. Han henstilte til president Habibie om å tillate en raskest mulig utplassering.

Sampaio anmodet i en TV-tale om at Indonesia umiddelbart lar befolkningen i Øst-Timor få motta humanitær hjelp.

Flyslipp av nødhjelp over Øst-Timor kan komme i gang i løpet av få dager, sier diplomatiske kilder i Auckland der representanter fra 19 land i samarbeidsorganisasjonen for Asia- og Stillehavsregionen, APEC, har møte.

(NTB-AFP-Reuters)