SJU DØMT: Sju gutter i tenåra ble dømt for gjengvoldtekt og drap av en 14 år gammel skolejente på den indonesiske øya Sumatra. Saken har ført til store protester i landet, og har nå ført til at landet innfører strengere straffer for barneovergripere. Foto: AFP PHOTO / DIVA MARHA / NTB scanpix
SJU DØMT: Sju gutter i tenåra ble dømt for gjengvoldtekt og drap av en 14 år gammel skolejente på den indonesiske øya Sumatra. Saken har ført til store protester i landet, og har nå ført til at landet innfører strengere straffer for barneovergripere. Foto: AFP PHOTO / DIVA MARHA / NTB scanpixVis mer

Indonesia innfører kjemisk kastrering og dødsstraff for barneovergripere

Etter brutal gjengvoldtekt og drap på skolejente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Indonesias president Joko Widodo innfører nå en av verdens strengeste straffer for overgripere og pedofile.

Lovendringen kommer i kjølvannet av en drap- og voldtektssak som har ført til massive protester i landet.

I april i år ble en 14 år gammel jente på øya Sumatra gjengvoldtatt og drept. Sju tenåringsgutter ble dømt til ti år hver i fengsel.

Maksimumsstraffen for voldtekt av enten voksne eller barn har tidligere vært 14 år, men i går presenterte presidenten de langt strengere straffene.

Kjemisk kastrering President Widodo lanserte i går en tilleggserklæring til en lov om å beskytte barn fra 2002. Tillegget åpner for at dommere kan dømme barneovergripere til dødsstraff eller kjemisk kastrering.

Overgrep som har ført til død, sykdom, psykiske lidelser eller tap av evnen til å føde barn hos fornærmede kan utløse en slik straff, skriver Wall Street Journal.

I tillegg ble maksimumsstraffen for barneovergripere økt fra maksimum 10 år til 20 år. Endringen åpner også opp for at overgripere må bruke fotlenke etter de er blitt løslatt.

- Dette vil gjøre det mulig for dommere å gi strengere straffer som kan ha avskrekkende effekt på overgripere, sa presidenten på en pressekonferanse, ifølge New York Times.

Det nye lovtillegget har umiddelbar virkning, men kan bli reversert av nasjonalforsamlingen.

Ifølge presidenten har landet i Sørøst-Asia opplevd en markant økning i overgrep mot barn. Fra før har han erklært at der er narkotikakrise i landet. På bakgrunn av dette henrettet landet 13 narkotikasmuglere ved skyting. 12 av disse utlendinger.

Omstridt metode Ifølge BBC støtter store deler av befolkningen strengere straffer for overgripere.

Samtidig har en rekke menneskerettighetsaktivister protestert mot de nye staffene.

Mariana Aminudi, fra en kommisjon som skal jobbe for å motvirke vold mot kvinner, skriver følgende.

- Kastreringsloven viser at myndighetene ikke ser på voldtekt som en voldshandling, men at det bare handler om å kontrollere seksuelle lyster, skriver hun på Twitter.

Kjemisk kastrering er en omstridt metode der overgripere får hormonbehandling som gjør at de mister sexlysten. Frp har tidligere fremmet forslag om kjemisk kastrering av pedofilidømte i Norge.