Indonesia løslater opprørere

Totalt 1 400 fanger settes fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Som et ledd i fredsforhandlingene mellom regjeringen og opprørerne, gir den indonesiske regjeringen amnesti til omkring 1 400 separatister. I dag tidlig ble de første sytti fangene frigitt, og i løpet av dagen vi resten følge etter, melder AP.

- Løslatelsen vår er et resultat av kampen vi har ført de siste tredve årene, sier opprørslederen Tengku Kamaruzaman, som satt inne for landsforræderi.

Som motytelse skal opprørerne levere inn våpnene neste måned.

Disse første ettergivelsene anses som den første testen av partenes vilje til å følge fredsbetingelsene i den tsunamirammede provinsen Aceh. Våpenhvilen i 2003 brøt raskt sammen etter voldshandlinger på begge sider.

Håper på fred

Dagens avtale så lyset etter at opprørerne ga opp kravet om full selvstendighet mot retten til politisk representasjon. Men avtalen har møtt motstand blant nasjonalistiske politikere og militæroffiserer, som synes at den er for ettergivende ovenfor opprørerne. De er heller ikke særlig begeistret over tilstedeværelsen av utenlandske observatører.

Folket i Aceh håper avtalen vil bli overholdt. Den regnes som den beste sjansen på flere år til å sette en sluttstrek for voldshandlingene, som har tatt livet av omkring 15 000 mennesker i provinsen.

VENTER PÅ LØSLATELSEN:  Men enkelte indonesiske nasjonalister er kritiske til at opprørerne får amnesti. Alle foto: SCANPIX
VENTER PÅ LØSLATELSEN: Men enkelte indonesiske nasjonalister er kritiske til at opprørerne får amnesti. Alle foto: SCANPIX Vis mer
LYKKELIGE: Mange av fangene var dømt til lange fengselsstraffer. Nå er de fri, etter at fredsavtalen ble undertegnet i Helsingfors i tidligere i august.
LØSLOT EN AV OPPRØRSLEDERNE: Tengku Kamaruzaman spaserte i dag ut av fengelset.