Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Indonesia på vei mot stupet

JAKARTA (NTB-Reuters): Hvis kaldsvettende børsmeklere hadde tid til å kaste et blikk ut av vinduet i dag, kunne de se engstelige mennesker i kø utenfor supermarkedet i nabobygningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesia er inne i en dyp økonomisk krise. Den toppet seg foreløpig i dag med panikk på aksjebørsen, som falt 12 prosent. Det var samme elendigheten på valutamarkedet. Landets valuta rupiah noterte seg på et tidspunkt for et fall på hele 18 prosent.

Den indonesiske økonomien har mistet all tillit, ifølge analytikere. Markedene styres av frykt og ville rykter, og krisen begynner å få ringvirkninger ellers i samfunnet.

Krisen har utløst en rekke konkurser og oppsigelser. Politi og militære er satt i beredskap i påvente av sosial uro. Indonesia er verdens fjerde mest folkerike land, med snaut 200 millioner innbyggere.

Dynamikk

Landets valuta har mistet 75 prosent av verdien den hadde i juli i fjor, da nedgangen begynte, først som en smitteeffekt fra andre kriserammede land i regionen.

Siden har den indonesiske depresjonen fått sin egen dynamikk. Indonesias utenlandsgjeld på 960 milliarder kroner er blitt en blytung bør. Statsbudsjettet som ble lagt fram forleden, var en gedigen skuffelse. Og det hersker stor politisk usikkerhet, hovedsakelig grunnet rykter om at president Suharto vil si takk for seg ved valget i mars.

De første køene utenfor supermarkedene kan skyldes en nyhetsmelding om at Indonesia for første gang på lenge må kjøpe ris i utlandet. Selvberging når det gjelder ris har vært en nasjonal stolthet. Regjeringen skylder på tørke.

Handlingslammet

Myndighetene virker handlingslammet. Mens det er skrikende behov for økonomiske reformer, blir lite eller ingenting gjort. Alle venter på valget i mars. Ventetiden kan bety at krisen bare forsterkes, og at det blir enda vanskeligere å reise kjerringa etterpå.

- Det er det som er det skremmende. Vi er nødt til å se handling. Det er en rekke ting regjeringen burde gjøre, og gjøre nå, sier en finansanalytiker til nyhetsbyrået AFP.

Med en valuta på billigsalg er en rekke selskaper teknisk sett konkurs. Eksportbedriftene må bokføre større valutatap hittil i 1998 enn i hele 1997. Over en halv million arbeidstakere er satt på porten bare på Java, øyrikets mest folkerike landsdel.

IMF-krav

USAs visefinansminister Lawrence Summers gjorde vondt verre da han sa at Indonesia må vise at landet virkelig er interessert i reformer, som stipulert av Det internasjonale pengefondet (IMF).

Statsbudsjettet som ble lagt fram tirsdag, spår en vekst på 4 prosent, prisstigning på 9 prosent, valutakurs på 4.000 rupiah vis av vis dollar (kursen torsdag var under halvparten), samt økte skatteinntekter. Budsjettet blir avskrevet av uavhengige eksperter som fullstendig urealistisk.

Budsjettet inneholder få konkrete tiltak for økonomisk omstrukturering.

- Det er av vital betydning at Indonesia følger opp sine forpliktelser overfor IMF, sier Summers.

Det kreves ekstraordinære og smertefulle tiltak som stengning av konkursrammede bedrifter, påpeker analytikere. Hvis ikke, risikerer Indonesia å bli akterutseilt i Asia og på verdensbasis.

HAMSTRER:</B> Panikkslagne innbyggere i Indonesias hovedstad Jakarta hamstrer mat i et supermarked I dag, i frykt for at prisene om kort tid vil gå kraftig opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!