Indonesia står i brann

JAKARTA (NTB-Reuter-AFP): Røyken fra hundrevis av branner lå i går over Jakarta. 15000 soldater var maktesløse mot hemningsløs plyndring, hærverk og demonstrasjoner. President og diktator Suharto antyder at han vil trekke seg hvis han ikke har folkets tillit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var mange års oppsamlet raseri mot Suharto som fikk fritt utløp. Selv var generalen og presidenten, som har styrt som han ville i 32 år, på vei hjem etter å ha avbrutt et offisielt besøk i Egypt.

Suharto vil få se hovedstaden Jakarta som en slagmark der voldsomme opptøyer har etterlatt seg mer enn 20 døde de siste tre dagene. To mennesker ble skutt og drept av politiet torsdag, ifølge det offisielle nyhetsbyrået Antara.

Da mørket falt på slikket flammene fortsatt opp langs flere forretningsbygg, mens utbrente biler sperret gatene. Banker, supermarkeder og elektriske forretninger var enten plyndret eller ødelagt av brann.

Dødskramper

Rasende mennesker angrep i løpet av torsdagen en rekke bygninger som tilhører selskaper eid av Suhartos familie.

Suharto uttalte ifølge flere indonesiske medier at han er villig til å trekke seg hvis han ikke har folkets støtte.

- Jeg vil ikke bruke våpenmakt for å beholde mitt embete. Hvis jeg ikke lenger har tillit, vil jeg bli vismann og strebe etter å komme nærmere Gud. Jeg vil bli en «leder i kulissene», sa Suharto.
De fleste observatører og diplomater tok uttalelsene med en stor klype salt. Det er en utbredt oppfatning at Suhartos regime aldri har vært truet som nå. Det er regimets dødskramper vi er vitne til, ble det sagt.

Fulle fly fra Jakarta

USA og Japan har rådet alle som ikke må være i Indonesia, til å reise ut, og det meldes om fulle flyavganger fra Jakarta. Den norske ambassaden i Jakarta jobbet i går på spreng for å få kontakt med 150 nordmenn i Jakarta. Budskapet var: hold dere innendørs.

  • Se også kommentar side 2