Indonesias Hiroshima

En grusom stillhet har senket seg over vestkysten av Aceh. Byer er utslettet som Hiroshima og ingen kjenner skjebnen til opptil en million mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra lufta ser det ut som befolkningen i Meulaboh ikke hadde noen steder å rømme. Først raserte jordskjelvet byen, så skylte flodbølgen to kilometer inn over kysten. Titusener druknet trolig i ruinene av sine egne hjem.

De som overlevde jordskjelvet, hadde ingen høyder å løpe mot på rismarkene som strekker seg fra stranda og langt innover land.

Borgermesteren i Meulaboh, Tengku Zulkarnaen, sa i går at tre firedeler av byen med 95 000 innbyggere var vasket bort. Minst hver fjerde innbygger er antatt å være død.

Opptil 80 000 drept

-  De som har fløyet over området rapporterer om en total stillhet. Det er en mengde små landsbyer der det er helt stille, sier Bjørn Blokhus, norsk ambassadør i Jakarta.

Et rekognoseringsfly så ikke noe tegn til liv langs den 160 kilometer lange kystlinjen mellom Banda Aceh og Meulaboh. Byer etter byer langs hele kysten er dekket av gjørme og sjøvann. Halvparten av fiskerlandsbyen Calang med 6 000 innbyggere, er utslettet.

Det vil ta lang tid før noen har oversikt over omfanget av katastrofen for én million mennesker på Acehs vestkyst. I motsetning til turistområdene i Thailand, har Aceh ingen turister eller internasjonale hjelpearbeidere fått slippe inn i regionen siden i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.