Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Indonesias Hiroshima

En grusom stillhet har senket seg over vestkysten av Aceh. Byer er utslettet som Hiroshima og ingen kjenner skjebnen til opptil en million mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra lufta ser det ut som befolkningen i Meulaboh ikke hadde noen steder å rømme. Først raserte jordskjelvet byen, så skylte flodbølgen to kilometer inn over kysten. Titusener druknet trolig i ruinene av sine egne hjem.

De som overlevde jordskjelvet, hadde ingen høyder å løpe mot på rismarkene som strekker seg fra stranda og langt innover land.

Borgermesteren i Meulaboh, Tengku Zulkarnaen, sa i går at tre firedeler av byen med 95 000 innbyggere var vasket bort. Minst hver fjerde innbygger er antatt å være død.

Opptil 80 000 drept

-  De som har fløyet over området rapporterer om en total stillhet. Det er en mengde små landsbyer der det er helt stille, sier Bjørn Blokhus, norsk ambassadør i Jakarta.

Et rekognoseringsfly så ikke noe tegn til liv langs den 160 kilometer lange kystlinjen mellom Banda Aceh og Meulaboh. Byer etter byer langs hele kysten er dekket av gjørme og sjøvann. Halvparten av fiskerlandsbyen Calang med 6 000 innbyggere, er utslettet.

Det vil ta lang tid før noen har oversikt over omfanget av katastrofen for én million mennesker på Acehs vestkyst. I motsetning til turistområdene i Thailand, har Aceh ingen turister eller internasjonale hjelpearbeidere fått slippe inn i regionen siden i fjor.

Store forsinkelser

FN anslo i går at så mange som 80 000 mennesker kan ha mistet livet bare i Indonesia. De få internasjonale hjelpeorganisasjonene som har kommet til regionen befinner seg i hovedstaden Banda Aceh.

De jobber på spreng for å få sendt ut helikoptre til vestkysten, men drivstoffmangel skaper forsinkelser som koster liv.

Indonesiske marinesoldater var i går de første som kom med båt til vestkysten. Et øyenvitne beskriver hvordan folk løp ut på stranda i Meulaboh da vannet trakk seg tilbake etter jordskjelvet.

Havnene ødelagt

-  De løp ut for å hente fisk. Så kom vannet og skylte alle bort, forteller Silalahi, utsending til president Susilo Bambang Yudhoyono.

Bare i går kveld fant soldatene minst 3 400 lik i byen. Den indonesiske marinen har satt i gang omfattende tiltak for å nå kysten med båt. Men havnene er ødelagte og det vil ta lang tid før noen når fram med hjelp. Overlevende mangler mat og ferskvannskildene er ødelagte av saltvann.

-  Vi ser ødeleggelse og død som vi ikke kan fatte, sier Michael Elmquist, sjef for FNs humanitære operasjoner i Aceh.

Aceh har vært isolert siden konflikten mellom indonesiske militære og separatistgrupper blusset opp igjen i fjor. Ingen journalister eller internasjonale hjelpeorganisasjoner har sluppet inn. Men jordskjelvet tvang myndighetene til å åpne opp.

President Yudhoyonos regjering har nå gått med på å slippe hjelpearbeidere og journalister uhindret inn, men noen hjelpearbeidere sier de blir hindret av lokale offiserer i Indonesias militære. Etter 26 år med konflikt er det langt fram før Aceh får noe som likner på et sivilt styre.

Frykter epidemier

Mens hjelpeorganisasjoner jobber på spreng med å vurdere skadene langs kysten, fortsetter kampen mot epidemier i Banda Aceh. Bulldosere lemper lik i massegraver, og pårørende leter desperat etter familiemedlemmer før kroppene må fjernes for å hindre sykdommer.

Lekende barn døde

Alle overlevende har grusomme historier å fortelle. På en plass ligger 1 000 lik, hundrevis av dem er barn. De døde der de hadde lekt. Mahmud Azaf mistet alle sine tre barn.

-  Jeg var dommer for barna som spilte. Så kom bølgene og jeg ble reddet av Gud - jeg fikk tak i greinene på et tre, sier Azaf.

TOTAL STILLHET: Innbyggerne i byen Meulaboh dro på stranda for å fange fisk etter jordskjelvet. Så kom bølgen og vasket bort hele byen. Den er dekket av vann og gjørme, og bygninger er vasket vekk. Fire døgn etter katastrofen har ingen hjelp nådd fram til vestkysten av Aceh.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media