Indonesias ledere kan dømmes som krigsforbrytere

NEW YORK (Dagbladet): Mens FNs generalsekretær Kofi Annan antyder at Indonesia kan bli anklaget for krigsforbrytelser, uthaler general Wiranto prosessen med å slippe til en internasjonal styrke i Øst-Timor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den indonesiske generalen sa i går at Indonesia kan åpne for FN-styrker når situasjonen blir litt mindre farlig.

Wiranto fulgte i går FN-delegasjonen som har besøkt Jakarta videre til Dili. Mandag skal delegasjonen rapportere direkte til Kofi Annan i New York.

Så langt har en av medlemmene beskrevet Dili som helvete på jord, og Kofi Annan har advart Indonesias regjering i kraftige ordelag.

Kritiserer USA

- Foran verdens øyne lar Indonesia folket på Øst-Timor massakreres fordi de ved et lovlig valg har sagt ja til selvstendighet. Vi kan ikke godta flere utsettelser. I så fall er Indonesia skyldig i krigsforbrytelser, sa Annan.

Han kritiserte også USA for å ha vært passiv da massakrene begynte for over en uke siden.

- Jeg skulle ønske presset hadde kommet direkte etter valget på Øst-Timor. FN gjorde det FN var satt til å gjøre. Vi var ikke utstyrt eller hadde mandat til å sørge for lov og orden, sa Annan.

USAs nye FN-ambassadør Richard Holbrook ba utvetydig Indonesia slutte å utsette utplassering av FN-styrker. Styrkene, som er ledet av Australia, er klare til å settes inn på Øst-Timor, og skal bestå av soldater fra Malaysia, Filippinene og New Zealand.

Pentagon-team

Pentagon har sendt et militært team på ti mann til Australia for å være med på planleggingen av fredsstyrkene, men USA har ingen planer om å sette inn bakkestyrker.

Utenriksminister Knut Vollebæk sa i går at Norge kan bidra med opptil 31 millioner kroner til fredsstyrken.

I FNs diskuteres det nå hvem som har skylda for at grusomhetene på Øst-Timor ikke er hindret.

Avtalen FN laget med Øst-Timor og Indonesia foran valget, hadde store hull, mener rådgivere. Det forelå ingen planer om hvordan man skulle sikre østtimoreserne i den kritiske perioden etter valget.