Indonesias nye leder lover reformer

Indonesias nye leder Jusuf Habibie lovet i dag reformer i Indonesia. Portugal mener at Øst-Timor er et skritt nærmere friheten etter Suhartos avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Den politiske endringen i Indonesia kan ikke støtte fortsettelsen av en okkupasjonsstyrke i Øst-Timor, sa Portugals president Jorge Sampaio.

Suharto bøyde seg til slutt for presset fra folket, den politiske opposisjonen og sin egen regjering om å gå av.

Tatt i ed

Deretter ble visepresident Jusuf Habibie tatt i ed som landets nye leder. I en tale senere på dagen lovet han å gjennomføre politiske og økonomiske reformer for å trekke landet ut av den finansielle krisen det befinner seg i.

Habibie tilhører Suhartos innerste krets, og allerede da han ble utnevnt til visepresident kom det reaksjoner på sammenblandingen mellom vennskap, forretninger og politiske verv.

- Endelig frihet! lød brølet fra studenter som fulgte Suhartos tale fra nasjonalforsamlingen som de hadde okkupert i tre døgn. Så danset de på taket, kastet seg ut i vannfontener og løp i vill jubel over de friserte gressplenene utenfor bygningen.

Clinton fornøyd

Politiske ledere verden over sa seg fornøyde med Suhartos avgang, og oppfordret samtidig til en fredelig fortsettelse av politiske og økonomiske reformer i landet.

- Vi hilser president Suhartos beslutning velkommen. Den skaper en mulighet for å innlede prosessen fram mot virkelige demokratiske endringer i Indonesia. Den gir det indonesiske folket muligheten til å samles og bygge et stabilt demokrati for

framtiden, sa USAs president Bill Clinton.

Tysk ros

Tysklands statsminister Helmut Kohl ga ros til Suharto for å ha sørget for «stabilitet» i Sørøst-Asia, og for å ha styrket regionens økonomi. Kohl tiltalte Suharto som en «kjær venn», og sa at han har gitt et viktig bidrag for å unngå blodsutgytelse ved

å gå av.

- I lys av den alvorlige situasjonen som Indonesia befant seg i, ser jeg det som positivt at president Suharto har valgt å trekke seg. Det er også gledelig at lederskiftet har skjedd uten bruk av vold og i henhold til konstitusjonen, sa Norges

utenriksminister Knut Vollebæk i en kommentar.

Nobelprisvinneren Carlos Ximenes Belo sier at Suharto gikk av takket være de modige studentene, som gikk ut i gatene for å protestere mot Suhartos styre.

(NTB-Reuters-AFP)

GLEDE</B> Jublende studenter kastet seg ut i vannfontenene utenfor nasjonalforsamlingen i Jakarta etter at nyheten om president Suhartos avgang var blitt kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer