Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Indonesias regnskog brenner ned - Norge kutter støtte

- Helt uforståelig at Regjeringen vil kutte i verdens mest effektive klimatiltak, sier Heidi Sørensen i WWF.

TRUET: Skogbranner er ikke uvanlige i Indonesia; de er en del av jordbruket i landet. Antallet skogbranner hittil i år er imidlertid uvanlig, og flere av dem er ukontrollerte. Dette bekymrer miljøvernerne. På dette bildet sees to brannmenn som forsøker å slukke en brann i Ogan Illir på Sumatra, som er en av Indonesias øyer. Ikke bare ødelegger brannene regnskogen: røyken og gassene som siver opp fra bakken forurenser også nabolandene. Som følge av dette har flere fly måttet snu da de ankom flyplassen i Phuket i Thailand - på grunn av dårlig sikt - en direkte konsekvens av svært mye forurensning. Foto:  AFP PHOTO / ABDUL QODIR
TRUET: Skogbranner er ikke uvanlige i Indonesia; de er en del av jordbruket i landet. Antallet skogbranner hittil i år er imidlertid uvanlig, og flere av dem er ukontrollerte. Dette bekymrer miljøvernerne. På dette bildet sees to brannmenn som forsøker å slukke en brann i Ogan Illir på Sumatra, som er en av Indonesias øyer. Ikke bare ødelegger brannene regnskogen: røyken og gassene som siver opp fra bakken forurenser også nabolandene. Som følge av dette har flere fly måttet snu da de ankom flyplassen i Phuket i Thailand - på grunn av dårlig sikt - en direkte konsekvens av svært mye forurensning. Foto: AFP PHOTO / ABDUL QODIR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som Regjeringen la fram forslaget om å senke Statsbudsjettets bevilgninger til regnskogen med 380 millioner, brant det på flere tusen steder i Indonesias regnskog. Brannene er ute av kontroll flere steder, og det gjør arbeidet for å sikre urskogene og nasjonalparkene vanskelig. Utslippene fra brannene regnes som verdens største CO2-utslipp akkurat nå.

Heidi Sørensen, teamleder for hav- og landmiljøavdelingen i WWF, reagerer sterkt på Regjeringens forslag om å kutte i bevilgningene til regnskogen.

- Det er helt uforståelig at man kan kutte i verdens mest effektive klimatiltak. Bevaring av regnskogen er et av tiltakene som er mest effektive for å ta vare på plante- og dyrearter i verden, sier Sørensen til Dagbladet.

- Rammer sivilsamfunn Anja Lillegraven, leder for Sørøst-Asia- og Oseania-avdelingen i Regnskogfondet, sier til Dagbladet at bistand fra Norge har vært viktig for lokale organisasjoners kamp for bedre skogforvaltning. Blant annet har urfolksalliansen har tatt skogloven til grunnlovsdomstolen, og fått medhold i at de har rett til tradisjonelle skogområder. Dette har ikke blitt implementert enda, og man har ikke sett en klar nedgang i hogst foreløpig. Pendelen svinger frem og tilbake, år med lite hogst kan følges av år med mer hogst.

Det har også blitt satt i gang et prosjekt for å utvikle ett kart over Indonesia. Tidligere har ulike departementer hatt ulike kart, og de har gitt konsesjoner til vidt forskjellige ting på de samme landområdene. Regjeringens forslag i Statsbudsjettet er å heller prioritere finansiering av «bekreftede utslippsreduksjoner». Dette betyr at nye prosjekter og tiltak ikke vil prioriteres. Lillegraven er bekymret for hvordan situasjonen vil bli i Indonesia, om Regjeringens kutt vedtas.

- Sivilsamfunnsorganisasjoner i Indonesia vil i så fall rammes av kuttet på to tredjedeler til bistand og menneskerettigheter.  Sivilsamfunn er viktig for å avdekke korrupsjon og fremme god forvaltning, sier Lillegraven til Dagbladet.

Hun er redd at skogavtalen Norge har med Indonesia, der det ligger én milliard på bordet - gitt at Indonesia oppnår resultater - ikke kommer til å lykkes med mindre det er et sterkt press fra organisasjoner og befolkningen i Indonesia.

Ukontrollerbare branner Mindre enn to uker etter at den norske befolkningen samlet inn 182 millioner kroner til Regnskogfondet på TV-aksjonen, kuttet Regjeringen det dobbelte beløpet fra Statsbudsjettets støtte til nettopp regnskogen. På torsdag i forrige uke uttalte klima- og miljøminister Tine Sundtoft at Norge er verdensledende i arbeidet for regnskogen, da hun deltok på prins Charles' konferanse for regnskogbevaring.

- Vi er en stormakt i skogsammenheng, men det er grenser for hvor mye vi rekker over. Norge kan ikke redde verden alene, skrev Sundtoft til Dagbladet på epost, da hun ble spurt om hvordan Norge skal fortsette å være verdensledende i arbeidet for regnskogen.   

FAMILIE: En babyorangutang holder seg fast i moren sin på et dyresenter i Tanjung Hanau i Indonesia. For 50 år siden var mer enn tre fjerdedeler av Indonesia dekket av regnskog. Med skogbrannene som har herjet Indonesia den siste tiden, og på grunn av etterspørselen etter palmeolje, papir og papirmasse, står store regnskogområder - og mange dyrearter - i fare for å forsvinne. Foto: AP Photo / Dita Alangkara
FAMILIE: En babyorangutang holder seg fast i moren sin på et dyresenter i Tanjung Hanau i Indonesia. For 50 år siden var mer enn tre fjerdedeler av Indonesia dekket av regnskog. Med skogbrannene som har herjet Indonesia den siste tiden, og på grunn av etterspørselen etter palmeolje, papir og papirmasse, står store regnskogområder - og mange dyrearter - i fare for å forsvinne. Foto: AP Photo / Dita Alangkara Vis mer

Antallet branner i Indonesia er høyere i år enn ved tidligere år. De seineste ukene har det kommet fram at man ikke greier å kontrollere alle tilfellene, og at store landområder brennes ned som resultat. Giftige gasser siver opp fra bakken, og tåkelegger ikke bare Indonesia, men også nabolandene. Lillegraven forteller at dette ødelegger helsen, livsgrunnlaget og leveområdene for millioner av mennesker og dyr. Hun forteller at flyplasser og skoler har måttet stenge som følge av forurensningen.

- Per nå har omkring en halv million mennesker luftveisinfeksjoner som følge av forurensningen i Indonesia. På Sumatra, i Kuala Lumpur og Singapore puster folk inn denne røyken hele tiden. På sikt vil det få store konsekvenser, for langtidseffekten av å puste inn røyk i flere måneder kan umulig være bra, sier Lillegraven til Dagbladet.

Som følge av brannene er en tredjedel av verdens orangutanger truet. Det rapporteres om at brannene også har rammet nasjonalparkene og urskogene; de to siste stedene der orangutangene er trygge.

- Kortsiktig tekning Begrunnelsen for kuttene har blant annet vært at flyktningsituasjonen i Europa må prioriteres. Dette reagerer Anja Lillegraven, leder for Sørøst-Asia- og Oseania-avdelingen i Regnskogfondet, på. Hun er enig i at flyktningsituasjonen krever ekstraordinære tiltak, men synes det er unødvendig å kutte i bistand til grupper som virkelig trenger det, når det finnes så mange andre store budsjettposter. 

- De begrunner disse kuttene med flyktningsituasjonen, også kutter de i tiltak som hindrer framtidige flyktningsituasjoner. Folk vil flykte fra menneskeskapte naturkatastrofer i framtida. Det er så utrolig kortsiktig tenkning å kutte i langvarig bistand for å avhjelpe en akutt situasjon nå, sier Lillegraven til Dagbladet.

På e-post til Dagbladet skriver Sundtoft at dagens flyktningsituasjon gjør at alle må delta i arbeidet for å løse utfordringene knyttet til flyktninger. 

- Denne regjeringen har bevilget meget store summer til regnskogen, og det vil vi fortsette å gjøre. Samtidig er flyktningsituasjonen akutt og graverende. Da må alle bidra, skriver Tine Sundtoft på e-post.

- Brenner nedi jorda For 50 år siden dekket Indonesias regnskog tre fjerdedeler av landet. Ulovlig og industrielt drevet hogst har halvert regnskogen siden den gang. Etterspørselen etter palmeolje, papir og papirmasse er det som først og fremst truer skogen i dag. Sørensen forteller Dagbladet at det er nettopp oljepalmene, dyrket for utvinning av palmeolje, som har forårsaket brannene i regnskogen.

- For å kunne dyrke oljepalmer må man trenere torvmyra først, ved hjelp av sollyset. Da tørker jorda ut, og store mengder klimagasser - for eksempel metan og karbondioksid - slipper ut. Det er veldig vanskelig å slokke brannene fordi det brenner langt nedi bakken også, som følge av uttørkingene, sier Sørensen til Dagbladet.

FIRE DØDE: Indonesiske landsbyboere bærer fire døde kropper ut av skogen i Ponorogo i det østlige Java. De fire ble drept da de prøvde å slukke en brann som hadde brutt ut på et fjell i Ponorogo. Foto: AFP PHOTO
FIRE DØDE: Indonesiske landsbyboere bærer fire døde kropper ut av skogen i Ponorogo i det østlige Java. De fire ble drept da de prøvde å slukke en brann som hadde brutt ut på et fjell i Ponorogo. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Organisasjonen Orangutan Foundation skriver på sin nettside at Indonesias regnskog utgjør omkring 10 prosent av den totale mengden regnskog i verden. I løpet av åra mellom 1969 og 2001 ble regnskog tilsvarende Tysklands og Nederlands kombinerte landareal hogget i Indonesia.

Thailand stenger feriested Thailands turisme har blitt direkte rammet av den dårlige luftkvaliteten, da røyktåka har vært så tykk på Phuket flyplass at passasjerfly fra Singapore og Kuala Lumpur valgte å snu.

Så langt i år har det vært 117 000 skogbranner i landet. Et flertall av disse antas å ha blitt startet med vilje, som en metode for å klargjøre land for jordbruk, særlig dyrking av oljepalmer.

GUL RØYK: Røyk fra flammer både over og under bakken siver opp i atmosfæren og tåkelegger store landområder. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO
GUL RØYK: Røyk fra flammer både over og under bakken siver opp i atmosfæren og tåkelegger store landområder. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling