Indonesias regnskog brenner ned - Norge kutter støtte

- Helt uforståelig at Regjeringen vil kutte i verdens mest effektive klimatiltak, sier Heidi Sørensen i WWF.

TRUET: Skogbranner er ikke uvanlige i Indonesia; de er en del av jordbruket i landet. Antallet skogbranner hittil i år er imidlertid uvanlig, og flere av dem er ukontrollerte. Dette bekymrer miljøvernerne. På dette bildet sees to brannmenn som forsøker å slukke en brann i Ogan Illir på Sumatra, som er en av Indonesias øyer. Ikke bare ødelegger brannene regnskogen: røyken og gassene som siver opp fra bakken forurenser også nabolandene. Som følge av dette har flere fly måttet snu da de ankom flyplassen i Phuket i Thailand - på grunn av dårlig sikt - en direkte konsekvens av svært mye forurensning. Foto:  AFP PHOTO / ABDUL QODIR
TRUET: Skogbranner er ikke uvanlige i Indonesia; de er en del av jordbruket i landet. Antallet skogbranner hittil i år er imidlertid uvanlig, og flere av dem er ukontrollerte. Dette bekymrer miljøvernerne. På dette bildet sees to brannmenn som forsøker å slukke en brann i Ogan Illir på Sumatra, som er en av Indonesias øyer. Ikke bare ødelegger brannene regnskogen: røyken og gassene som siver opp fra bakken forurenser også nabolandene. Som følge av dette har flere fly måttet snu da de ankom flyplassen i Phuket i Thailand - på grunn av dårlig sikt - en direkte konsekvens av svært mye forurensning. Foto: AFP PHOTO / ABDUL QODIR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Samtidig som Regjeringen la fram forslaget om å senke Statsbudsjettets bevilgninger til regnskogen med 380 millioner, brant det på flere tusen steder i Indonesias regnskog. Brannene er ute av kontroll flere steder, og det gjør arbeidet for å sikre urskogene og nasjonalparkene vanskelig. Utslippene fra brannene regnes som verdens største CO2-utslipp akkurat nå.

Heidi Sørensen, teamleder for hav- og landmiljøavdelingen i WWF, reagerer sterkt på Regjeringens forslag om å kutte i bevilgningene til regnskogen.

- Det er helt uforståelig at man kan kutte i verdens mest effektive klimatiltak. Bevaring av regnskogen er et av tiltakene som er mest effektive for å ta vare på plante- og dyrearter i verden, sier Sørensen til Dagbladet.

- Rammer sivilsamfunn Anja Lillegraven, leder for Sørøst-Asia- og Oseania-avdelingen i Regnskogfondet, sier til Dagbladet at bistand fra Norge har vært viktig for lokale organisasjoners kamp for bedre skogforvaltning. Blant annet har urfolksalliansen har tatt skogloven til grunnlovsdomstolen, og fått medhold i at de har rett til tradisjonelle skogområder. Dette har ikke blitt implementert enda, og man har ikke sett en klar nedgang i hogst foreløpig. Pendelen svinger frem og tilbake, år med lite hogst kan følges av år med mer hogst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer