Indonesias sterke mann

Han er praktisk talt blind og har sterkt sviktende helse som følge av to hjerne-slag. Abdurrahman Wahid (59) leder nå verdens fjerde folkerikeste stat etter at han i går ble valgt til Indonesias nye president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da nasjonalforsamlingen i går morges avga stemmer, måtte Wahid hjelpes til valgurnen av sin datter. Folk som har truffet den nye presidenten karakteriserer ham som en lysende intellektuell, men litt fjern og uklar. Han betegnes mer som en tenker enn en praktisk politiker, og beskyldes for å være vinglete og opportunistisk.

- Han er svært uberegnelig, sier den politiske analytikeren Salim Said til nyhetsbyrået AP.

Overraskelse

Valget i nasjonalforsamlingen var et politisk sjokk: Wahid slo motkandidaten og storfavoritten Megawati Sukarnopurti med 373 mot 313 stemmer. Ved hjelp av kløktig politisk spill utmanøvrerte Wahid sin venn og tidligere allierte.

Valget utløste fortvilelse og raseri blant Megawatis tilhengere. En person ble drept og minst 18 skadd da en bilbombe eksploderte ved parlamentet etter valget, og det brøt ut gatekamper i Jakarta da 10000 Megawati-fans braket sammen med sikkerhetspolitiet.

Da Wahid i fjor fikk et kraftig slag, trodde mange at han kom til å dø, og at han i alle fall var ute av politikken for godt. Men mannen med kallenavnet «Gus Dur» kom tilbake.

Moderat muslim

Han er en høyt respektert og sentral skikkelse i indonesisk samfunnsliv. Gus Dur leder en bevegelse med mellom 30 og 40 millioner muslimer i Indonesia, som er verdens største muslimske organisasjon.

Selv er han en moderat muslim som mener religion og politikk bør holdes atskilt. Derfor er det ingen fare for at Indonesia med sine 210 millioner innbyggere - rundt 90 prosent muslimer - skal utvikle seg til et islamistisk regime under Wahids ledelse.

Snarere har Wahid til nå brukt sin innflytelse til å fremme religiøs og sosial toleranse, og har markert seg som en uredd forsvarer av minoritetenes rettigheter.

- Han er islams hyggelige ansikt, sier Salim Said.

Wahid kjemper for reformer og var en av de få som åpent kritiserte Suharto før diktatoren ble styrtet i fjor. Valget av Wahid innevarsler uten tvil et demokratisk brudd med Indonesias autoritære fortid.