Indonesisk fly eksploderte under landing

Minst 49 mennesker er omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 49 mennesker er omkommet etter at et indonesisk passasjerfly eksploderte i et flammehav under landing i Yogyakarta på Java tidlig onsdag morgen.

Flyet tilhørte det statlige indonesiske flyselskapet Garuda og hadde 133 passasjerer og en besetning på sju om bord.

I tillegg til de omkomne, er minst 96 passasjerer til behandling på sykehus.

Klarte ikke stoppe

Overlevende har fortalt at flyet begynte å riste kraftig før det landet. Det klarte ikke å stoppe på rullebanen, men kjørte videre ut i en risåker.

Overlevende har fortalt at flyet da begynte å brenne i fronten, og at flammene raskt spredde seg bakover i flyet. Ifølge øyenvitner skal de omkomne ha blitt fanget av flammer inne i flyet, men mange klarte også å komme seg ut gjennom nødutgangene.

Flyet som hadde flight-nummer GA-200 kom fra den indonesiske hovedstaden Jakarta og tok fyr da det landet på Adisuctipto-flyplassen i Yogyakarta klokken 01:00 i natt norsk tid. Det ble funnet 48 omkomne på stedet, og en døde senere, ifølge en talsmann på sykehuset.

Australske passasjerer

UTBRENT: Vraket av flyet ligger utbrent tilbake. Foto: Reuters
UTBRENT: Vraket av flyet ligger utbrent tilbake. Foto: Reuters Vis mer

Blant passasjerene på Boeing 737-400 flyet var blant annet en gruppe australske journalister og diplomater, opplyser australske talsmenn.

– Etter det vi forstår var en gruppe australske statsborgere om bord i flyet, blant dem regjeringstjenestemenn og mediefolk, sier en talsmann for det australske utenriksdepartementet.

Journalistene skulle dekke besøket til Australias utenriksminister Alexander Downer senere i uka, men Downer var ikke selv om bord i ulykkesflyet.

Indonesia har vært rammet av en rekke transportulykker de siste månedene. I januar forsvant et Adam Air-fly med 102 passasjerer samt besetning om bord. I slutten av februar mistet rundt 50 mennesker livet da en ferje kantret ved kai i Jakarta. Mens rundt 350 mennesker mistet livet i en ferjeulykke 29.desember.

FORSØKTE: Hjelpemannskaper ville hjelpe, men mange liv sto ikke til å redde.
FLERE SKADET: Flere kom seg ut av det brennende flyet, men tallet på overlevende er usikkert.