Indonesisk gutt døde av fugleinfluensa

Flere tilfeller i Indonesia og Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nye utbrudd av fugleinfluensa skremmer folk i Sørøst-Asia. I år hadde Indonesia håpet å utrydde fugleinfluensaen blant mennesker. Men nylig døde en 14 år gammel gutt dødd av viruset, fire dager etter at han ble lagt inn på sykehus, melder BBC. Flere fugler skal nylig ha dødd i området hvor gutten bodde.

I tillegg skal en 37 år gammel kvinne fra øya Java i Indonesia ha blitt innlagt på sykehus i dag, ifølge Reuters. En 37 år gammel kinesisk mann fra den østlige Anhui-provinsen ligger også på sykehus med fugleinfluensa. Dette skal være første gang på flere måneder at et menneske blir smittet av fugleinfluensa i Kina.

Skrevet ut av sykehuset

Ifølge Reuters holdt mannen fugler i bakgården, men det har ikke vært meldt om fugleinfluensa blant fjærkre i området. Det er derfor usikkert hvordan han har blitt smittet av viruset. Mannen fikk symptomer på feber og lungebetennelse tidlig i forrige måned, men er på bedringens vei og ble skrevet ut fra sykehuset forrige lørdag.

- I Kina er utfordringen nå å finne ut hvor viruset gjemmer seg og hvordan det sprer seg, sier Henk Bekedam, Kinas representant i WHO, til Reuters.

Kina har rapportert 22 tilfeller av fugleinfluensa hos mennesker og 14 dødsfall siden 2003. Med verdens største hønsebestand og millioner av frittgående bakgårdsfugler blir landet sett på som et sentrum i kampen mot viruset.

Forrige fredag gikk lederen i WHO, Margaret Chan, ut og advarte mot fugleinfluensaen. Det skjedde etter et nytt utbrudd på en hønsefarm i Vietnam i desember, et helt år etter det forrige utbruddet.

WHO-sjefen advarte

VAKSINERES: En kinesisk helsearbeider vaksinerer en kylling på en gård i Guangdong-provinsen i oktober. Foto: Scanpix / AP
VAKSINERES: En kinesisk helsearbeider vaksinerer en kylling på en gård i Guangdong-provinsen i oktober. Foto: Scanpix / AP Vis mer

Foreløpig har ingen mennesker blitt rammet av det nye utbruddet i Vietnam. Likevel oppfordret Chan, som er ekspert på viruset, folk til å være forsiktige. Dr Hans Troedsson, lokalleder for WHO i Vietnam, er redd for at det kalde vinterværet og den kommende Tet-festivalen skal gjøre det lettere for viruset å spre seg til mennesker.

- Viruset overlever lenger i vintermånedene, og festivitasen i februar kan ha en negativ innvirkning. Ikke bare er folk mer ute og i bevegelse, men de spiser også mer kylling. Det betyr økning i slakt, handtering og transport av fugl, sa Troedsson til BBC.

Ifølge WHO skal 150 mennesker ha dødd av fugleinfluensa siden 2003, og millioner av fugler har blitt slaktet. Foreløpig er det ingen tegn på at viruset har mutert og blitt overførbart mellom mennesker.

SØRGER: Et familiemedlem av 14-åringen som døde av fugleinfluensa i Indonesia venter på et sykehus i Jakarta.