- Indrebø-saken bør gi mer offentlighet i rettspleien

Domstolen kan lære noe av meddommersaken, mener advokat Jon Wessel-Aas.

KASTET UT: Meddommer Thomas Indrebø - leder av rettssaken tingrettsdommer Wenche E. Arntzen til høyre. Til venstre fagdommer Arne Lyng, foran de to sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KASTET UT: Meddommer Thomas Indrebø - leder av rettssaken tingrettsdommer Wenche E. Arntzen til høyre. Til venstre fagdommer Arne Lyng, foran de to sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meddommer Thomas Indrebø ble i dag kastet ut av terrorsaken, etter at han 23. juli skrev på Facebook at han mente dødsstraff var den eneste riktige straff for nå tiltalte Anders Behring Breivik.

- Måtte gå Advokat Jon Wessel-Aas, som har jobbet mye med offentlighet og ytringsfrihet, er klokkeklar på at dette var en riktig avgjørelse.

- Det betyr ikke at det nødvendigvis er noe galt å skrive dette 23. juli. Men det har med tillit til retten å gjøre, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

- Spesielt i en slik sak - der spørsmålet ikke handler om skyld, men om han kan straffes eller ikke - ville det vært helt feil om meddommeren ble sittende, sier Wessel-Aas.

Han mener domstolen kan lære noe av Indrebø-saken.

- Mer offentlighet - Jeg vet ikke om man kan si at Domstoladministrasjonen burde ha fanget det opp, og meddommeren burde kanskje ha meldt fra om dette selv. Men denne saken kan nok lære domstolen å utføre enkle navnesøk, sier Wessel-Aas - som likevel påpeker at Indrebø skrev på Facebook under falskt navn.

Det var nettstedet Vepsen som først avdekket Indrebøs uttalelse. Ytringsfrihetsforkjemperen mener saken viser at offentligheten har en rolle i rettssystemet.

- Det var offentligheten som avdekket dette, og denne saken viser at vi må styrke offentligheten i rettspleien, sier advokat Jon Wessel-Aas.

BER OM MER OFFENTLIGHET: Advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Lise Åserud / Scanpix
BER OM MER OFFENTLIGHET: Advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer