Indremedisinsk avd.

Det var den gode tonen partiformannen gledet seg over, og den var ren hornmusikk i Carl I. Hagens ører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN SYNLIG LETTET og ganske euforisk formann Carl I. Hagen oppsummerte partilandsmøtet som «det beste i Fremskrittspartiets historie», og sa at han tenkte på «tonen, holdningene, samholdet, stemningen og viljen til å brette opp ermene». Altså ren indremedisin.

Den som hadde vært i tvil, fikk i hvert fall vite der og da, mens delegatene ble sendt hjem med hornmusikk framført av Kampen janitsjar, at partieieren på forhånd faktisk hadde fryktet at landsmøtet kunne gå aldeles galt. Landsmøtet vedtok et nytt prinsipp- og handlingsprogram for neste stortingsperiode, og et sett med dagsaktuelle resolusjoner, men verken programmet eller andre vedtak kom med i partiformannens begrunnelse for at dette landsmøtet rager over alle andre han har vært med på i partiet.

DETTE ER MED på å kaste lys over Hagens tale til landsmøtet under vedtektsdebatten på lørdag. Som mange fyrster før ham har gjort etter at en blodig borgerkrig er utkjempet, presenterte han sine undersåtter for den ytre fiende: den store konspirasjonen mellom Makt og Medier som i Norge har slått seg sammen for å knuse Fremskrittspartiet. Hagen beskrev det han kalte en systematisk og negativ mediekampanje rettet mot partiet, og beklaget seg over at ulikt de fleste andre land får opposisjonen i Norge ingen ekstra bonus i media. Tvert imot. Her til lands tar mediene makthavernes parti og bekjemper utfordreren. Da trampeklappet landsmøtet i Folkets Hus' store sal. Det gjorde landsmøtet også da Hagen sukket oppgitt over at heller ikke TV2 lenger er et alternativ til «statskanalen» fordi TV2 for tida vil tilfredsstille makthaverne slik at kanalen får fornyet sin konsesjon.

DELEGATENE ble forsikret om at Siv Jensen og partiet skal skape skikkelig trøkk i valgkampen ved hjelp av en 18 meter lang trailertruck som ble presentert for dem til tonene av Willy Nelsons «On the road again», og ledsaget av generalsekretær Geir Mos analyse om at «det er for mye preik» i norsk politikk. I hele august kjører derfor Fremskrittspartiet landet nesten rundt på 18 hjul med «grill og gøy» i stedet for politisk preik.

Trioen som har fått sine portretter på traileren, er Hagen selv sammen med Siv Jensen og den nyvalgte andre nestleder, John Alvheim, som er oldefar og 70 år. Ifølge Alvheim er sammensetningen genial, selv om alle andre vet at den er en nødløsning kommet i stand fordi Terje Søviknes ramlet i seng med ei 16-årig jente og deretter ut av parti og politikk. Men nå skal Siv ha ansvaret for å kapre unge velgere, Carl Ivar de voksne, og John den millionen eldre som han kjenner og som kjenner ham.

KANSKJE DET? Norge er inne i en tydelig høyrebølge som Fremskrittspartiet red høyt på i fjor høst, og som fremdeles i de siste meningsmålingene samler over femti prosent av velgerne i koalisjonen Høyre, Kristelig Folkeparti og altså Fremskrittspartiet.

Hvor svekket Fremskrittspartiet er, avhenger helt av hva Carl I. Hagen og hans nå helt ut veloppdragne flokk blir målt mot. Målt mot oppslutningen på meningsmålingene i fjor høst, ligger partiet med brukket rygg. Målt mot stortingsvalget for fire år siden, som var partiets beste siden det ble startet i 1973, er Hagen i god posisjon til å få framgang. Det normale ved tidligere valg har vært at Fremskrittspartiet har høye målinger ved inngangen til valgkampen, men en synkende kurve inn mot valget. Det store spørsmålet nå er om borgerkrigen i vinter har drevet målingene så langt ned at kurven denne gangen blir snudd, eller om 13- 14 prosent nå er blitt et høyt nivå for partiet og at det også denne gangen vil synke fra dette nivået mot valgdagen.

DA GÅR HAGEN AV som partileder ved landsmøtet neste vår. I går ville naturlig nok verken Siv Jensen eller John Alvheim svare på spørsmål om de i så fall er villige til å ta over.

Men Carl I. Hagen var jublende glad i går, og avskrev blankt at utbryterne og de ekskluderte i Det liberale Folkepartiet kom til å få noen som helst innflytelse på oppslutningen om Fremskrittspartiet. For nå skal han far sjøl gi velgerne øl, varme pølser og hornmusikk med fullt trøkk fra planet på en truck.