Industrikjempe har tapt 400 millioner på to år

Omsetningen til industrikjempen Siemens har falt med 2,2 milliarder på to år i Norge.

VIL SNU: Etter to år med underskudd tror Anne Marit Panengstuen, adm. direktør i Siemens Norge, på både omsetningsvekst og sorte tall i 2018. Foto: Finansavisen
VIL SNU: Etter to år med underskudd tror Anne Marit Panengstuen, adm. direktør i Siemens Norge, på både omsetningsvekst og sorte tall i 2018. Foto: FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) - Vi har brukt de relativt dårlige tidene til å investere i nye satsingsområder og er godt rustet for et marked i oppgang, sier Anne Marit Panengstuen, adm. direktør i Siemens Norge, ifølge Finansavisen.

Det tyske industriselskapet har hatt virksomhet i Norge siden slutten av 1800-tallet, og de seneste årene har vært blant de mer krevende for konsernet.

I 2016 ble omsetningen ifølge avisen barbert med 1,6 milliarder kroner og selskapet hadde sitt svakeste år på minst 18 år.

Omsetningsfallet fortsatte i fjor, men ble ikke like dramatisk som året før. På to år er likevel fasiten at omsetningen har stupt med 2,2 milliarder kroner, tilsvarende en tredjedel av virksomheten, samtidig som tapene summerer seg til over 400 millioner kroner.

Ser fremover

- Det har vært et interessant og spennende år. Vi har lansert en egen portefølje innen digitalisering ganske bredt og jobber med å gjøre oss kjent innen denne bransjen. I tillegg satser vi tungt på automatisering og elektrifisering. Det er dette vi skal leve av i fremtiden, sier Panengstuen, ifølge Finansavisen.

Siemens er involvert i et bredt spenn av prosjekter i Norge. Selskapet var blant annet med på å bygge ut norsk vannkraft tidlig på 1900-tallet. Selskapet har dessuten vært delaktig i byggingen av vindmølleparken på Smøla i Møre og Romsdal, har levert kommunikasjonsutstyret til norske jernbaner og t-banevognene i Oslo.

I tillegg er engasjementene i ferd med å trappes opp inn mot transportsektoren i tråd med Nasjonal transportplan, ifølge Panengstuen.

- Vi har brukt mye tid og krefter på anbud og sikter oss inn mot oppdrag tilknyttet blant annet fremtidens jernbane, trikker og elektriske busser, sier hun.

Olje og gass størst

Likevel er det fortsatt olje- og gassektoren som er selskapets viktigste forretningsområde. Selv etter nedturen de seneste årene, står sektoren fortsatt for over halvparten av omsetningen til Siemens Norge.

Nedturen er hovedårsaken til at selskapet reduserte bemanningen med 279 personer i løpet av 2016 og at ytterligere 128 ansatte forsvant i fjor. Etter to år med underskudd tror Panengstuen på både omsetningsvekst og sorte tall i 2018.

I årsregnskapet for 2017, som ble avsluttet 30. september, går det ifølge Finansavisen frem at omsetningen falt fra 4,8 til 4,2 milliarder kroner. Samtidig endte underskuddet før skatt på 165 millioner kroner, mot et tap på 243 millioner kroner året før.

Andre økonominyheter:
​Olsen om dagens høydepunkt
​Meglerhus jekker opp