BETENKT:  Forsvarsminister Grete Faremo diskuterte torsdag kjøp av kampfly med representanter for den amerikanske industrigiganten Lockheed Martin. Bildet ble tatt i Forsvarsdepartementet da Faremo tiltrådte som minister. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BETENKT: Forsvarsminister Grete Faremo diskuterte torsdag kjøp av kampfly med representanter for den amerikanske industrigiganten Lockheed Martin. Bildet ble tatt i Forsvarsdepartementet da Faremo tiltrådte som minister. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Industriprogram en utfordring ved flykjøp

Forsvarsminister Faremo møter utfordringer i samtalene med Lockheed Martin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) mener det såkalte industriprogrammet er en utfordring i samtalene med Lockheed Martin om kjøp av kampfly.

- Det synes jeg dagen i dag har bekreftet, sa Faremo etter et besøk på industrigigantens hovedkvarterer i Texas torsdag.

Stortinget har tidligere gitt klarsignal til å gå i forhandlinger med Lockheed Martin om kjøp av jagerflyet F-35 - også kjent som Joint Strike Fighter. En viktig del av avtalen er det norske kravet om industrikontrakter til norske bedrifter for rundt 20 milliarder kroner.

Forsvarsministeren sier hun har inntrykk av at Lockheed Martin-ledelsen er godt kjent med forutsetningene som norske myndigheter jobber ut fra. Et av formålene med torsdagens besøk i Fort Worth var å understreke hvilke forpliktelser som følger med industriprogrammet.

Faremo sier det virker som framdriften i kampflyprogrammet er slik man kan forvente på det nåværende tidspunktet. Onsdag møtte hun USAs forsvarsminister Robert Gates, og hun fikk inntrykk av at amerikanske myndigheter har stor oppmerksomhet rundt prosjektet.

- Det ser jeg som en styrke, sier Faremo til NTB.

Flere kontrakter er allerede inngått mellom norske bedrifter og Lockheed Martin. Det kom ingen store nyheter ut av samtalene torsdag, men det var heller ikke å vente, ifølge Faremo.

Også næringsminister Trond Giske (Ap) var med på besøket i Fort Worth. Den norske delegasjonen fikk blant annet møte Tom Burbage, som har det overordnede ansvaret for Lockheed Martins F-35-program.(NTB)