Gående rullestolbruker:

Ine (32): - Fremmede kaller meg lat

Ine Vedeld forbereder seg på stygge blikk, peking og hvisking hver gang hun parkerer bilen sin.

KAMPSAK: Larvik-kvinnen ønsker at begrepet «gående rullestolbruker» skal bli normalisert i Norge. Foto: Privat
KAMPSAK: Larvik-kvinnen ønsker at begrepet «gående rullestolbruker» skal bli normalisert i Norge. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ine Vedeld (32) fra Larvik var et aktivt barn. Da hun var åtte år gammel, ble livet hennes snudd på hodet.

Hun fikk kraftige smerter etter trening og gikk til utredning for å finne årsaken. Men det var først da hun var blitt 18 år at hun fikk påvist den sjeldne, nevromuskulære sykdommen Lambert-Eaton myasthenic syndrom (LEMS).

Ine fikk rullestol og måtte slutte på alle idrettene hun drev med. Timeplanen, som vanligvis var stappfull med aktiviteter, ble plutselig veldig redusert.

- Det var vanskelig i starten, sier Ine i et intervju med Dagbladet.

Muskelsvakhet

Ifølge National Health Service er LEMS en tilstand som påvirker signalene som sendes fra nervene til musklene.

Det betyr at musklene ikke er i stand til å trekke seg sammen skikkelig, noe som resulterer i muskelsvakhet og en rekke andre symptomer.

National Health Service oppgir at omtrent halvparten av LEMS-tilfellene forekommer hos middelaldrende eller eldre mennesker med lungekreft. De resterende tilfellene er ikke assosiert med kreft og kan starte i alle aldre.

- Stjålet HC-bevis

Hun opplever stadig reaksjoner fra fremmede når hun parkerer på handikap (HC) -parkeringer og går ut av bilen.

- Folk kommer bort for å fortelle at jeg er lat og ber meg flytte bilen.

Larvik-kvinnen forteller til Dagbladet at hun mer enn gjerne svarer hvis man spør. Men hun opplever at mange forhåndsdømmer eller spør på en ukoselig måte.

Ine skjønner at det kan være vanskelig å forstå for fremmede at hun med sin usynlige diagnose, parkerer på HC-parkering. Hun kan nemlig gå, men bruker rullestolen som en avlastning.

- Det handler om måten man opptrer på. Jeg tror de fleste bare ønsker at plassene tilfaller de man faktisk kan se at har behov. Hvis man reagerer på at jeg parkerer der, er det bedre å spørre pent, sier Ine.

- Kaster ut HC-bevis

32-åringen forteller at hun har fått spørsmål om hun har stjålet HC-beviset fra noen andre.

VIL HJELPE: 32-åringen vil spre kunnskap om hvordan det er å ha en funksjonsnedsettelse. Foto: Privat
VIL HJELPE: 32-åringen vil spre kunnskap om hvordan det er å ha en funksjonsnedsettelse. Foto: Privat Vis mer

På spørsmål om det er lett å få tak i et HC-bevis, svarer Ine at det er veldig vanskelig. Ifølge Larvik-kvinnen bruker kommunen mye ressurser for å passe på at man faktisk har behov for beviset.

- Det er ikke sånn at kommunen kaster ut HC-bevis til hvem som helst. For å få et bevis, må man jevnlig dokumentere behovet sitt. Det er nesten tragikomisk, at folk som har behov resten av livet sitt, blir nødt til å bevise det gjentatte ganger, sier en lattermild Ine.

Spiller på humor

I tillegg til en nevromuskulær diagnose, ble Ine diagnostisert med et sjeldent smertesyndrom for noen år siden.

Via profilen myheelsandwheels på Instagram, deler Larvik-jenta helt hverdagslige ting fra livet som rullestolbruker. Og hun gjør det med et humoristisk tilsnitt.

I dag er hun komfortabel med sin livssituasjon og ønsker derfor å hjelpe andre som er i liknende situasjoner. På sosiale medier deler Ine hverdagslige problemstillinger.

- Jeg brenner for å spre informasjon om funksjonshemmede, forteller hun til Dagbladet.

Diskriminering

Et begrep som ifølge Ine blir brukt i langt større grad i utlandet, er «gående rullestolbruker». For henne innebærer det at hun kan gå, men at hun bruker rullestolen som en avlastning.

Ine forteller at hun ofte føler seg annerledes fra resten av samfunnet som ikke sitter i rullestol. Hun opplever at det er mange som ikke klarer å sette seg inn i hennes situasjon, og at utstrakt bruk av begrepet «gående rullestolbruker» også her i Norge kan gi økt forståelse.

RULLESTOL-TRIKS: Benjamin Sleet (12) driver med rullestol-motorsport og gjør imponerende triks. Video: Newsflare Vis mer

Ine forteller at hun ofte føler seg annerledes fra resten av samfunnet som ikke sitter i rullestol, og at mange ikke klarer å sette seg inn i hennes situasjon.

- For min del møter jeg på utfordringer fra jeg går ut døra og bare skal noe så vanlig som å dra på butikken. Det krever bare litt mer planlegging og så kan jeg fint dra på konserter og liknende som alle andre, forteller Ine.

Vil hjelpe andre

Da 32-åringen var yngre, brukte hun mye større kapasitet på å bry seg om hva andre tenkte om henne, sammenliknet med i dag. Men det forhindrer ikke at dagen hennes kan bli ødelagt av støtende kommentarer.

- Jeg har to forskjellige historier jeg forteller til andre mennesker. Den korte er den jeg enkelt og greit forklarer situasjonen, begynner hun.

- Den lange omfatter i større grad helheten av min situasjon. Den forteller jeg til de jeg mener trenger å få litt forståelse.

DATING: Ine Vedeld opplever en helt annen grad av oppmerksomhet hvis hun kun bruker bilder av seg selv uten rullestol. Foto: Privat
DATING: Ine Vedeld opplever en helt annen grad av oppmerksomhet hvis hun kun bruker bilder av seg selv uten rullestol. Foto: Privat Vis mer

Ine forteller at hun får flest reaksjoner fra mennesker fra den eldre generasjonen enn fra yngre mennesker.

- Det kan ha noe med at dagens samfunn som vi vokser i, har større aksept for det å være annerledes.

Larvik-kvinnen forteller at rullestolen preger henne i hverdagen.

- Men det betyr ikke at det blir dårligere. Det hadde vært enklere hvis samfunnet var mer inkluderende og ikke minnet meg på det hele tida.

Trakassering

32-åringen opplever forskjellsbehandling på flere arenaer enn på en parkeringsplassene. På datingfronten skygger menn banen når de får øye på rullestolen.

- Jeg får ofte spørsmål om sex og barn når de vet jeg sitter i rullestol. Dersom de ikke vet om rullestolen, opplever jeg at de er mer interessert i hvem jeg er som person, forteller Ine.

Larvik-kvinnen forteller at hun også har opplevd å bli utestengt fra å være med på ting, som for eksempel båttur. Ine forklarer at det krever bare litt mer tid og planlegging.

- Jeg føler det er min oppgave i livet å gi folk innsikt, sier Ine.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer