Ine tror på Høyre-ja til kvinnelig verneplikt

Satser på å overkjøre partileder Erna Solberg.

TROR DEBATTEN VIL BEVEGE LANDSMØTET: Høyres forsvarspolitiske talskvinne, Ine Marie Eriksen Søreide mener tida er inne for ny Høyre-politikk om kjønnsnøytral verneplikt. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet.
TROR DEBATTEN VIL BEVEGE LANDSMØTET: Høyres forsvarspolitiske talskvinne, Ine Marie Eriksen Søreide mener tida er inne for ny Høyre-politikk om kjønnsnøytral verneplikt. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): (Dagbladet): Høyres forsvarspolitiske talskvinne Ine Marie Eriksen Søreide fronter forslaget om kjønnsnøytral verneplikt i Høyre. Programkomiteen og partileder Erna Solberg er imot. Men Søreide tror hun kan vinne.

- Tida er moden - Jeg er vel kjent med at Erna Solberg er imot. Hun og hele ledelsen har signalisert det. Men stemninga i partiet virker positiv. Kvinneforumet har kommet ut klart og tydelig med støtte til mindretallet i programkomiteen. Dette er en typisk sak der folk vil kunne slutte seg til i debatten, sier Søreide.

Hun skal innlede om utenriks og forsvar under Høyres landsmøte på lørdag. Kjønnsnøytral verneplikt har vært diskutert på tidligere Høyre-landsmøter, men ikke fått gjennomslag. Nå mener Søreide at tida er inne.

-  Jeg tror tida er moden. Dette handler om like plikter og rettigheter for begge kjønn, som er et tidsriktig og viktig prinsipp, og om en nødvendig modernisering i tråd med Forsvarets behov, sier hun.

- Dårlig ressursbruk - Det at man ved lov utelukker kvinner som besitter kompetanse Forsvaret etterspør, er dårlig ressursbruk. Den kompetansen et moderne Forsvaret etterspør, innebærer ikke bare det å bære tungt og gå langt. I Norge har vi vært opphengt i det gamle innsatsforsvaret, men et moderne forsvar trenger en miks av kompetanse. Framover blir både cyberforsvar og etterretning mer sentralt. Det er ingen grunn til at kvinner ikke skal kunne like dette like godt som menn, eller bedre.

I vernepliktsloven fra 1953 står det at verneplikten gjelder norske mannlige statsborgere. I Grunnloven er formuleringen rundere, den omtaler en plikt for alle borgere til å forsvare landet.

VIL HA DET SOM I DAG: Partileder Erna Solberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
VIL HA DET SOM I DAG: Partileder Erna Solberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

- Det er et morsomt poeng, selv om borgere på den tiden i praksis betød menn, sier Søreide.

Kan bli vedtatt i sommer Hun viser til at saken har bråmodnet også  i andre partier. Kjønnsnøytral verneplikt ble overraskende vedtatt av både SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiets landsmøter nå i vår. Venstre har også slikt vedtak. Saken ligger an til å kunne bli vedtatt i Stortinget før sommeren, og kjønnsnøytral verneplikt kan tre i kraft fra 2015.