Ineffektiv psykiatri

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En rapport som Sintef Unimed i Trondheim har utarbeidet for Sosial- og helsedepartementet, viser at fagpersonalet i barne- og ungdomspsykiatrien i gjennomsnitt bare møter én pasient per dag. Samtidig viser statistikken at det står 10000 pasienter i kø og venter på behandling. Barn og ungdom venter i gjennomsnitt tre måneder, mens voksne i gjennomsnitt står to måneder i kø.
  • Helseminister Dagfinn Høybråten sier til Aftenposten at en så lav effektivitet i behandlingen ikke kan forsvares. Lederen i Norsk Psykiatrisk Forening, Bjarne Stubhaug, avviser da heller ikke at noe burde kunne gjøres for å bedre effektiviteten i psykiatrien. Men dette burde skam å melde helsemyndigheter og fagpersonale visst og gjort noe med for lenge siden.
  • At noe er galt med de psykiatriske tjenestene, har vært åpenbart lenge. Stortinget har vedtatt en opptrappingsplan for psykiatrien på 24 milliarder kroner. Men foreløpig glimrer resultatene med sitt fravær. Dagbladet har gjennom en reportasjeserie i vår avdekket at køene vokser, til tross for økte bevilgninger. Vi blir riktignok forklart at pengene skal fases inn i løpet av åtte år, slik at de største summene kommer i slutten av perioden. Det skjer angivelig fordi det tar tid å skaffe og organisere kvalifisert personell og tilrettelegge et mest mulig hensiktsmessig behandlingsopplegg. Men hvis psykiatere og psykologer er så ineffektive som denne rapporten tyder på, hjelper det lite med nye milliarder.
  • Psykiatriske tjenester er ingen samlebåndsprosess. Hver eneste pasient trenger mye tid og oppfølging. Desto viktigere er det at knappe faglige ressurser blir brukt på best mulig måte. Det er viktig at fagmiljøene samarbeider og ikke bruker sine ressurser på å bortforklare situasjonen. Nå er det om å gjøre å få gitt kriserammede unge og voksne hjelp. For dem vil nemlig langvarig ventetid gjøre situasjonen enda verre, noe som igjen vil legge beslag på enda mer av den psykiatriske kompetansen og forlenge køer som allerede er for lange. Det er helseministerens soleklare ansvar å få gjort noe med dette raskt.