Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Infeksjon truer gravide

Hvis du er gravid og kjøttetende, må du passe på å koke eller steke kjøttet ordentlig. Hvis ikke kan fosteret bli rammet av infeksjonen toxoplasmose.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det høres ut som et tulleord, men toxoplasmose kan skade hjernen til fosteret. I verste fall kan barnet dø, skriver avisa Aftonbladet.

- For dårlig oppvarmet kjøtt er den vanligste årsaken til at kvinner rammes av denne sykdommen, sier overlege Birgitta Evensgård ved Huddinge sykehus i Sverige.

50-100 gravide kvinner får denne sykdommen hvert år. Av disse blir en femtedel av fostrene smittet.

Symptomene er lite spektakulære.

- Feber, hodepine, trøtthet og hovne lymfekjertler er vanlige symptomer, men de merkes ofte ikke, sier Evengård.

De alvorligste resultatene av infeksjonen er skader på hjerne, øyne og hørsel - i verste fall abort og fosterdød.

Sjansen for at fosteret blir smittet, er minst tidlig i svangerskapet. Til gjengeld er konsekvensene desto mer alvorlige. Hvis kvinnen har vært smittet før, er fosteret immunt. Barn som blir født med toxoplasmose, kan være symptomfrie. Komplikasjoner kan oppstå senere i livet hvis de ikke kommer til behandling.

- Sykdommen smitter først og fremst gjennom rått eller dårlig oppvarmet kjøtt, rå grønnsaker og kontakt med jord eller katter, sier Evenrud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media