- Infeksjonssykdommer fører til lavere intelligens

Forklarer forskjeller i intelligens i verden.

MALARIA: Infeksjonssykdommer som malaria fører til lavere intelligens. Hjernen får ikke nok energi til å utvikle seg, når et barn må bekjempe en fremmed mikroorganisme. Denne lille jenta på Papa New Guinea lider av malaria, en sykdom som smitter via mygg. Sykdommen tar livet av 800 000 mennesker årlig, selv om det finnes medisiner som både kan forhindre at man blir smittet og behandle sykdommen. Illustrasjonsfoto: David Longstreath/AP/Scanpix
MALARIA: Infeksjonssykdommer som malaria fører til lavere intelligens. Hjernen får ikke nok energi til å utvikle seg, når et barn må bekjempe en fremmed mikroorganisme. Denne lille jenta på Papa New Guinea lider av malaria, en sykdom som smitter via mygg. Sykdommen tar livet av 800 000 mennesker årlig, selv om det finnes medisiner som både kan forhindre at man blir smittet og behandle sykdommen. Illustrasjonsfoto: David Longstreath/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kanadiske forskere gjort den mest omfattende sammenlignende studien så langt av intelligensforskjeller i verden, og svaret ligger ikke i genene.

Det ligger heller ikke i utdannelsessystemet eller temperaturen i området.

- Den nye studien konkluderer med at infeksjonssykdommer muligens er den eneste viktige årsaken til forskjeller i gjennomsnittlig IQ mellom nasjoner, skriver forsker Christopher Eppig i Scientific America.

Hjernens utvikling hemmes Eppig publiserte selv en studie i fjor som også konkluderte med at infeksjonssykdommer er den viktigste predikatoren for å anslå gjennomsnittlig IQ i et område, men sier at den nye studien benytter seg av bedre og mer grundige metoder.

Noen kjente infeksjonssykdommene er malaria, kolera, urinveisinfeksjon og HIV/AIDS. Felles for infeksjonssykdommer er at de er forårsaket av mikroorganismer som bakterier, virus, sopp eller parasitter.

Så, hvorfor fører flere infeksjonssykdommer til lavere IQ?

Svaret ligger i barndommen og vår fantastiske hjerne, som krever ekstreme mengder energi i de avgjørende fasene av utviklingen. Hos nyfødte går nesten 90 prosent av energien til å utvikle hjernen, skriver Eppig i SA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer