MALARIA: Infeksjonssykdommer som malaria fører til lavere intelligens. Hjernen får ikke nok energi til å utvikle seg, når et barn må bekjempe en fremmed mikroorganisme. Denne lille jenta på Papa New Guinea lider av malaria, en sykdom som smitter via mygg. Sykdommen tar livet av 800 000 mennesker årlig, selv om det finnes medisiner som både kan forhindre at man blir smittet og behandle sykdommen. Illustrasjonsfoto: David Longstreath/AP/Scanpix
MALARIA: Infeksjonssykdommer som malaria fører til lavere intelligens. Hjernen får ikke nok energi til å utvikle seg, når et barn må bekjempe en fremmed mikroorganisme. Denne lille jenta på Papa New Guinea lider av malaria, en sykdom som smitter via mygg. Sykdommen tar livet av 800 000 mennesker årlig, selv om det finnes medisiner som både kan forhindre at man blir smittet og behandle sykdommen. Illustrasjonsfoto: David Longstreath/AP/ScanpixVis mer

- Infeksjonssykdommer fører til lavere intelligens

Forklarer forskjeller i intelligens i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kanadiske forskere gjort den mest omfattende sammenlignende studien så langt av intelligensforskjeller i verden, og svaret ligger ikke i genene.

Det ligger heller ikke i utdannelsessystemet eller temperaturen i området.

- Den nye studien konkluderer med at infeksjonssykdommer muligens er den eneste viktige årsaken til forskjeller i gjennomsnittlig IQ mellom nasjoner, skriver forsker Christopher Eppig i Scientific America.

Hjernens utvikling hemmes Eppig publiserte selv en studie i fjor som også konkluderte med at infeksjonssykdommer er den viktigste predikatoren for å anslå gjennomsnittlig IQ i et område, men sier at den nye studien benytter seg av bedre og mer grundige metoder.

Noen kjente infeksjonssykdommene er malaria, kolera, urinveisinfeksjon og HIV/AIDS. Felles for infeksjonssykdommer er at de er forårsaket av mikroorganismer som bakterier, virus, sopp eller parasitter.

Så, hvorfor fører flere infeksjonssykdommer til lavere IQ?

Svaret ligger i barndommen og vår fantastiske hjerne, som krever ekstreme mengder energi i de avgjørende fasene av utviklingen. Hos nyfødte går nesten 90 prosent av energien til å utvikle hjernen, skriver Eppig i SA.

Det å bekjempe infeksjoner koster imidlertid også mye energi og når kroppen mobiliserer mot en fremmed mikroorganisme, går det på bekostning av hjernens utvikling.

Sammenlignet IQ i USA Mikroorganismer som fører til infeksjonssykdommer trives langt bedre i varme strøk, noe som forklarer hvorfor gjennomsnittlig IQ er lavere i land med høy gjennomsnittstemperatur, mener forskerne. Rent drikkevann er noe av det viktigste for å hindre infeksjonssykdommer og dette er et utbredt problem i fattige land.

- Til tross for at funnene våre er sterke, var studien vår ikke uten svakheter. Vi gjorde vårt beste for å kontrollere for effektene av utdannelsesnivå, men det vi virkelig trengte var å gjenta vår analyse ved å sammenligne forskjellige regioner i en nasjon, helst med et standarisert og obligatorisk utdannelsessystem.

- Vi valgte USA og sammenlignet gjennomsnittlig IQ mellom de forskjellige statene. Igjen, infeksjonssykdommer var en strålende predikator for gjennomsnittlig IQ i en stat. De fem statene med lavest IQ var alle blant dem med høyest forekomst av infeksjonssykdommer, mens de fem statene med høyest IQ var blant dem med færrest infeksjonssykdommer, skriver Eppig.

- Alle kan bli smartere Eppig mener dette er gode nyheter for alle som ønsker utvikling i verden, siden infeksjonssykdommer er noe man kan bekjempe, mens genene er langt mer vriene å hanskes med.

- Foreløpig forteller bevisene oss at infeksjonssykdommer er den primære årsaken til variasjoner i menneskelig intelligens. Dette er gode nyheter, siden dette har med grad av utvikling å gjøre og ikke har genetiske årsaker. Hvis den viktigste faktoren var genene, som mange har foreslått, ville det være svært vanskelig å gjøre noe med dette. I vår videre forskning håper vi å finne hvilke faser i hjernens utvikling som er mest utsatt for infeksjonssykdommer og hvilke sykdommer som er mest skadelig.

- Da kan man bruke denne informasjonen til å øke intelligensen i verden på en effektiv måte ved å angripe de mest skadelige infeksjonssykdommene.

TUSENÅRSMÅL: FNs generalsekretær Ban Ki-moon på besøk på et senter for syke barn i Moskva. FNs tusenårsmål har flere punkter som berører barns helsesituasjon. Det vil også øke barnas intelligens og mulighet til å lykkes i livet. Foto: Alexander Natruskin/Reuters/Scanpix
TUSENÅRSMÅL: FNs generalsekretær Ban Ki-moon på besøk på et senter for syke barn i Moskva. FNs tusenårsmål har flere punkter som berører barns helsesituasjon. Det vil også øke barnas intelligens og mulighet til å lykkes i livet. Foto: Alexander Natruskin/Reuters/Scanpix Vis mer