UNDER COVER: Slik ser 47 år gamle Doreen Giuliano ut når hun spiller rollen som forføreren Dee Quinn - her sammen med jurymedlemmet Jason Allo som intetanende ble lurt til å betro seg til en drapsdømts mor. Foto: Scanpix/AP.
UNDER COVER: Slik ser 47 år gamle Doreen Giuliano ut når hun spiller rollen som forføreren Dee Quinn - her sammen med jurymedlemmet Jason Allo som intetanende ble lurt til å betro seg til en drapsdømts mor. Foto: Scanpix/AP.Vis mer

Infiltrerte jury for å redde drapsdømt sønn

Mamma gjorde seg blond og sexy...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Doreen Giuliano (47) er nok ikke som mødre flest. Det viser en noe spesiell sak som i dag skaper overskrifter i USA.

Da sønnen John Giuca ble dømt for drap i 2005, gjennomgikk mamma Doreen en ekstrem makeover. Med håret farget blondt, selvbruning, sexy og utfordrende klær og et falskt navn, startet hun jakten på jurymedlemmene som fikk sønnen dømt.

Ellevill plan
Væpnet med båndopptager og skjult mikrofon, håpet hun å avdekke uregelmessigheter eller hemmeligheter som kunne få juryens kjennelse forkastet.

Spesielt ett jurymedlem lot seg lokke, og i åtte måneder levde hun et dobbeltliv med ham der de drakk på barer, røyket marijuana og hadde romantiske måltider hjemme i hennes lille Brooklyn-leilighet.

Livstid for drap
Det var i 2003 at den da 20 år gamle sønnen skal ha ledet sin selvskapte gjeng «Ghetto Mafia» til drap på 19 år gamle Mark Fisher.

Fisher skal ha vist «respektløshet» ved å sitte på bordet i gjenglederens hus under en fest.

- Vis den fyren hva som skjer, skal 20-åringen ha sagt og gitt en kaliber 22. pistol til en av sine gjengmedlemmer.

Den samme morgenen fant politiet Mark Fisher drept med fem skudd og dumpet på et fortau. Året etter pågrep de mannen som skjøt, og en måned senere ble saken koplet til gjenglederen.

Skygget juryen
Det tok juryen bare to timer å komme frem til en skyldig kjennelse. Dommeren ga gutten 25 år til livstid i fengsel.

Blant jurymedlemmene var den 33 år gamle bygningsarbeideren Jason Allo. Etter lang tids spaning på jurymedlemmene - utkledd og tidvis med skjerf for å skjule ansiktet - var det til slutt han hun valgte å sette inn støtet på.

Hun hadde skygget ham i måneder, og kartlagt hans liv og vaner.

- Hans katt satt i vinduet til leiligheten hans. Så jeg visste at jeg skulle si jeg elsket katter da jeg møtte ham, sier Doreen til Vanity Fair og The New York Times. (De har også flere bilder av Doreen før og etter forvandlingen)

Ble Dee Quinn
Tross ektemannens protester, gjenskapte hun seg selv som den ensomme, sexy og single California-blondinen Dee Quinn, leide en liten leilighet i det samme Brooklyn-nabolaget som Allo, trykket opp visittkort og sørget for et «tilfeldig» møte der telefonnumre ble utvekslet.

Ikke lenge etter var de bekjente. De drakk sammen, han ble invitert på middager, og det ble flørting. Men aldri mer, forsikrer begge.

- Hun tilbød meg vin, og tilbød meg en rev. Jeg skjønner motivasjonen hennes, men det blir helt galt, sier Allo som er alt annet enn fornøyd med det som har skjedd.

Lite fornøyd
Ikke en eneste gang falt det ham inn at hun var den samme kvinnen han hadde sittet bare meter unna under rettssaken mot hennes sønn, John Giuca.

Mens Doreens advokater vil trekke ham for retten for å få den drapsdømte sønnen ut av fengsel, fastslår Jason Allos kampklare advokater at de vil gjøre alt for å hindre at klienten blir innblandet i nye rettsrunder.

- Løy om informasjon
Doreen mener å ha avdekket spesielt to ting hun mener kan ha påvirket Allo - og igjen ført til at sønnen har havnet bak lås og slå:

Han skal ha kjent til at sønnen var i et røfft miljø fra før av, og han skal ha brutt jurymedlemmenes forbud mot å følge nyhetsdekningen underveis i rettssaken.

«Han skal ha innrømmet at informasjon fra utenfor rettssalen ga ham fordommer mot Giuca», skriver advokatene som ønsker saken gjenopptatt i sin klage.

I skjulte opptak Doreen gjorde da hun var sammen med Allo skal bygningsarbeideren angivelig ha innrømmet at han hadde vært fordomsfull fra første stund - og den første som stemte for å dømme den drapstiltalte.

- Jeg skulle aldri ha vært i den juryen, skal han ha sagt på opptaket.