Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Infiserte lopper drepte i landsby

Japanerne var mer brutale under annen verdenskrig enn anthrax-morderen som jages i USA. Japanske fly droppet infiserte lopper over landsbyer for å drepe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag vitnet kinesiske Zhang Zaihe (69) i distriktsretten i Tokyo. Temaet er nok en gang japanernes grusomme fremferd under annen verdenskrig. Fra før er det kjent at japanerne hadde leirer med kinesiske kvinner som soldatene voldtok. Under den pågående rettssaken forteller overlevende nå om at japanerne brukte biologisk krigføring mot sivile i landsbyer, skriver AP.

Zhang Zaihe sier at japanske fly slapp svermer av lopper over landsbyen hennes i 1941. Loppene var infisert med bakterier, og i løpet av fire dager var begge foreldrene til den da ni år gamle jenta døde. Tusenvis av sivile ble drept.

- Vi lider fremdeles av ettervirkningene fra angrepet, sa Zaihe.

180 kinesere har saksøkt Japan og bedt om en unnskyldning og oppreisning for lidelsen de gjennomgikk under og etter annen verdenskrig. Fire av ofrene vitnet i dag.

- Vi mener at angrepene var langt mer brutale enn anthrax-angrepene i USA, sa Zaihe.

En annen kvinne fortalte at hun mistet evnen til å snakke i mange år etter angrepene. Kinesiske leger har vitnet om sykdommene som brøt ut i sivilbefolkningen.

De topphemmelige biologiske og bakterielle eksperimentene ble utført i Nord-Kina. Der holdt Enhet 731 til. Enheten utførte biologiske og kjemiske eksperimenter på kinesiske krigsfanger og på sivile. Flere japanske soldater har stått frem og innrømmet at det ble produsert bakterier som påfører ofrene kolera, dysentri og tyfoidfeber i byen Harbin, som var base for Enhet 731.

Men japanske myndigheter vil ikke bekrefte noe som helst. Mer enn 40 år etter krigen medga de endelig at Enhet 731 har eksistert, men vil ikke si hva den gjorde i Nord-Kina i løpet av krigsårene. I en bok som er gitt ut om enheten, hevdes det at opp mot 250 000 kinesere kan ha blitt drept i de grusomme eksperimentene. Japanske skolebøker nevner ikke overgrepene i det hele tatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!