Infiserte sykehus

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Svikten med de bakterieinfiserte munnpenslene Dent-o-sept, som er blitt brukt ved intensivavdelinger på mange sykehus, framstår som verre og verre. Vi kan allerede etter de første foreløpige rapportene fra tilsynsmyndighetene konstatere at vi står overfor en smitteskandale av historisk og internasjonalt omfang. Til nå er den sykdomsframkallende bakterien som er overført fra munnpenselen, identifisert hos 133 pasienter. Hvor mange som er døde som følge av bakterien, har man ennå ikke kunnet anslå. Og helsemyndighetene er foreløpig bare i begynnelsen av sitt arbeid med å kartlegge omfanget. Vi skal ikke bli forundret hvis det viser seg at tusenvis av pasienter kan ha blitt smittet på denne måten.
  • Helseminister Dagfinn Høybråten lover å gå til bunns i saken for å finne ut hvordan en slik smittespredning har kunnet skje, og hva man for ettertida kan gjøre for å unngå det. Som minister har han det overordnede ansvar. Men allerede før han hadde lest de første delrapportene, kunne han i går fastslå at det har vært grunnleggende svikt i alle ledd, fra produsenten av munnpenslene til helseinstitusjoner og tilsynsorganer. Han har imidlertid tillit til at Sosial- og helsedirektoratet i samarbeid med Statens helsetilsyn og Folkehelseinstituttet skal klare å bringe fram alle relevante fakta.
  • Det er særlig foruroligende at smittespredning også skjer som følge av at pasienter ved mange intensivavdelinger ligger svært tett, slik at smitten går fra pasient til pasient. Helsetilsynet har anbefalt at hver tiende sykehusseng skal være i isolat for kontaktsmitte. I fjor var isolatkapasiteten bare 4,2 prosent. Helsetilsynet advarer også mot økt risiko for smitteoverføring i sykehus som har jevnlig høyt overbelegg eller har mange korridorpasienter. Og dette gjelder i praksis alle norske sykehus.
  • Saken dreier seg med andre ord om mye mer enn infiserte munnpensler, nemlig om hvordan vi organiserer vårt helsevesen. Det er et politisk ansvar. Det er prisverdig at Høybråten tar sitt politiske ansvar på alvor og forlanger en full helsesjekk av norsk helsevesen. Det er ikke et minutt for tidlig.