Influensa A påvist i Norge

Usikkert om det er svineinfluensa.

ST: OLAVS HOSPITAL:   Det er påvist et influensa A-tilfelle ved St. Olavs hospital. Det er uklart om det er av samme type som har spredt seg i Mexico.  Prøven blir nå analysert. Arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
ST: OLAVS HOSPITAL: Det er påvist et influensa A-tilfelle ved St. Olavs hospital. Det er uklart om det er av samme type som har spredt seg i Mexico. Prøven blir nå analysert. Arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det er påvist et influensa A-tilfelle ved St. Olavs hospital i Trondheim.  Det er uklart om det er av samme type som har spredt seg i Mexico.


- En pasient har testet positivt på influensa A. Det er ikke bekreftet at det er svineinfluena. Influensa A er en overgruppe og svineinfluensa er en av undertypene, men det kan også være vanlig sesonginfluensa, sier kommunikasjonssjef Marit Kvikne til Dagbladet.no.

Pasienten, en kvinne i 20-årene som er bosatt i Trondheim, har nylig vært i Mexico. 


- Vedkommende har vært i Mexico for ca en uke siden. Pasienten er imidlertid i godt form og er ikke innlagt på sykehus, sier hun.


Sendt til analys
Kvikne forteller at pasienten tok kontakt med fastlegen sin, men aldri har vært innlagt ved sykehuset. 

- På grunn av influensasymptomer så ble det tatt en prøve som ble sendt til oss for analyse. Prøvesvaret forelå i dag, og er nå sendt til Folkehelseinstiuttet hvor det vil bli analysert videre, sier hun. Prøvesvaret skal være klart i morgen.


- Dette er en prøve som er sendt til oss for bekreftelse, og før vi har analysert den, kan vi ikke si om det er svineinfluensa eller ikke, sier Ingunn Johansen Brenne, informasjonsansvarlig ved Folkehelseinstituttet.


Tidsspørsmål før smitten når Norge

Svineinfluensaen har spredd seg til en rekke land. Skandinavias første tilfelle ble påvist i Danmark i går, men viruset er enda ikke påvist i Norge. Folkehelseintituttet har sagt at det bare er et tidsspørsmål før svineinfluensaen kommer til Norge.


16 personer er bekreftet døde som følge av viruset i Mexico. I andre land har smitten imidlertid bare ført til vanlige influensasymptomer, og det er mye som tyder på at den ikke er mer farlig enn den sesonginfluensaen vi kjenner fra før. Årlig anslås det at rundt 1000 mennesker dør av vanlig influensa her til lands.

Siden viruset som fører til svineinfluensa er helt nytt er det imidlertid ingen som er immune. Norske helsemyndigheter sier til Dagbladet at de ikke frykter mange døde, men at de er redd for at svært mange kan bli syke. Ifølge helsedirektør Bjørn Inge Larsen må alle sektorer forberede seg på at så mye som 40 prosent av arbeidsstyrken kan bli sykemeldt.