Influensa skaper sykehuskrise

Influensaepidemien herjer videre i Sør-Norge. Ullevål sykehus i Oslo har nå et overbelegg på 110 pasienter. Alle planlagte operasjoner som ikke er akutte, må utsettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Årets epidemi er svært utbredt i forhold til tidligere år, sier direktør ved Statens institutt for folkehelse, Bodolv Hareide, til Dagbladet.

Han forteller at mellom åtte og ni prosent av befolkningen har en pågående infeksjon.

Sykehustrøbbel

Influensaen kom til landet for rundt tre uker siden, og ifølge Hareide bør vi belage oss på 14 dager til med epidemi, kanskje noe lenger i nord. Folk i Nord-Norge har foreløpig styrt unna, men i løpet av uka sniker viruset seg oppover i landet.

I går innkalte ledelsen ved Ullevål sykehus i Oslo til pressekonferanse etter at epidemien har sørget for at sykehuset er fylt til randen av snufsende pasienter.

- Det er nesten unntakstilstand her nå, sier direktør Karl-Arne Johannessen.

Han må konstatere at sykehuset har et overbelegg på 110 pasienter, noe som er svært uvanlig.

- Vi har nærmere 40 korridorpasienter, men de forskjellige avdelingene samarbeider bra med fordelingen av ekstraoppgavene, sier han til Dagbladet.

Konsekvensen av overbookingen er at alle planlagte operasjoner, som ikke er akutte, må utsettes. Pasientene fortviler, og de ansatte jobber på spreng.

Dårlig bemanning

I likhet med andre overfylte sykehus landet rundt, sliter Ullevål med bemanningsproblemer. De har leid inn noe ekstra arbeidskraft, blant annet fra Danmark, men det største trøkket får Ullevåls egne sykepleiere, som beordres til å jobbe ekstra.

- I tillegg er en del av sykepleierne slått ut av viruset, sier Johannessen.