Influensa slår ut hele landet

Over 9000 nordmenn ble slått ut av influensa bare i januar. Og verre skal det bli: - øDet er i ferd med å ta av. Influensakurven er i svært rask vekst. Min spådom er at vi om kort tid når epidemi/utbruddsgrensen, sier Viggo Hasseltvedt, overlege ved Folkehelsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det betyr at minst 4ø300 nordmenn ukentlig vil stifte bekjentskap med de svært så hissige virustypene som avdekkes gjennom Folkehelsas meldingssystem.

Bare i januar fikk Folkehelsa melding om at 9048 nordmenn var rammet av influensalignende sykdommer. Sogn og Fjordane, Nord Trøndelag og Buskerud er hardest rammet.

Folkehelsa har allerede sendt ut 250ø000 doser influensavaksine for å hindre alvorlig sykdom og død blant de mest risikoutsatte gruppene:

Barn og voksne med alvorlige luftveissykdommer og hjerte- og karsykdommer

Personer over 65 år og beboere på alders- og sykehjem.

Høye dødstall

- I forbindelse med større influensautbrudd, er det alltid en viss overdødelighet, spesielt blant eldre. Anslag fra utlandet, tyder på at vi ved et stort utbrudd vil få mellom 1ø000 og 2ø000 dødsfall, sier Hasseltvedt.

Det er ennå usikkert om det er den kjente Whuan influensaen fra Asia, eller det nye Sydney-viruset som nå plager tusenvis av nordmenn med høy feber og verkende ledd.

- Vi frykter størst utbrudd hvis Sydney influensaen er den dominerende. Årsaken er at vi har dårligere motstandskraft mot dette nye viruset, sier Hasseltvedt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer