Influensa slår ut hele landet

Over 9000 nordmenn ble slått ut av influensa bare i januar. Og verre skal det bli: - øDet er i ferd med å ta av. Influensakurven er i svært rask vekst. Min spådom er at vi om kort tid når epidemi/utbruddsgrensen, sier Viggo Hasseltvedt, overlege ved Folkehelsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det betyr at minst 4ø300 nordmenn ukentlig vil stifte bekjentskap med de svært så hissige virustypene som avdekkes gjennom Folkehelsas meldingssystem.

Bare i januar fikk Folkehelsa melding om at 9048 nordmenn var rammet av influensalignende sykdommer. Sogn og Fjordane, Nord Trøndelag og Buskerud er hardest rammet.

Folkehelsa har allerede sendt ut 250ø000 doser influensavaksine for å hindre alvorlig sykdom og død blant de mest risikoutsatte gruppene:

Barn og voksne med alvorlige luftveissykdommer og hjerte- og karsykdommer

Personer over 65 år og beboere på alders- og sykehjem.

Høye dødstall

- I forbindelse med større influensautbrudd, er det alltid en viss overdødelighet, spesielt blant eldre. Anslag fra utlandet, tyder på at vi ved et stort utbrudd vil få mellom 1ø000 og 2ø000 dødsfall, sier Hasseltvedt.

Det er ennå usikkert om det er den kjente Whuan influensaen fra Asia, eller det nye Sydney-viruset som nå plager tusenvis av nordmenn med høy feber og verkende ledd.

- Vi frykter størst utbrudd hvis Sydney influensaen er den dominerende. Årsaken er at vi har dårligere motstandskraft mot dette nye viruset, sier Hasseltvedt.

Ifølge ham vil det ta noe tid før man med sikkerhet kan fastslå hvilket av de to virusene som dominerer denne sesongen.

Laboratorieprøver har imidlertid påvist både influensa type A og B i år.

- Det er ikke uvanlig med muskel- og leddverk og opp mot 40 i feber, sier Hasseltvedt.

Advarer foreldre

Og du kan glemme antibiotika. Medisinen biter ikke på virus.

- Det beste du kan gjøre, er å smøre deg med tålmodighet, krype under dyna, få i deg rikelig med drikke og ta febernedsettende hvis det blir for ille, råder Hasseltvedt.

Han advarer foreldre mot å gi barna Globoid og Dispril for å stagge feberen. Årsaken er at begge inneholder Acetylsalicylsyre.

- Selv om det er svært sjelden, vet vi at dette kan framprovosere det vi kaller Reyesyndrom som igjen kan gi hjerne- og leverskader og i verste fall være dødelig, sier Hasseltvedt.

Får barnet ditt høy feber, bør du heller gi det Paracetamol.

Hasseltvedt ber også foreldre være oppmerksomme på at det i vintersesongen kan forekomme sykdommer som smittsom hjernehinnebetennelse (Meningokokk-sykdom) og alvorlige streptokokksykdommer.

- Virker barnet veldig avkreftet, har unormalt høy feber og er klart sykere enn vanlig, bør foreldre kontakte lege, for å få tilstanden vurdert, sier Hasseltvedt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer