Influensaepidemi

Influensabølge skyller over Norge

Nylig passerte influensainnleggelsene antall covid-innlagte, og på kort tid anslår FHI at flere titusener har blitt smittet. De har bedt sykehusene forberede seg på enda flere influensainnleggelser i april.

ATSJOOO: Stadig flere smittes med influensa i Norge. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
ATSJOOO: Stadig flere smittes med influensa i Norge. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er svært uvanlig at vi har en influensaepidemi så seint på våren, skriver overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, i en e-post til Dagbladet.

I januar kunne FHI melde om usedvanlig få tilfeller influensa. De siste ukene har imidlertid kurven skutt rett oppover.

Forklaringen skal ifølge Aavitsland være at influensasmitten har blitt holdt nede av coronatiltakene helt siden mars 2020. Det gjør at særlig mange barn nå gjennomgår influensavirus for første gang.

- Det er mye mindre immunitet i befolkningen enn normalt. Viruset sprer seg dermed lettere, forklarer Aavitsland.

Forrige uke passerte influensainnleggelsene antall innlagte med covid-19, med omtrent 320 innlagte influensapasienter og rundt 200 covidpasienter.

FHI har allerede bedt sykehusene om å forberede seg på betydelig flere innleggelser av pasienter med influensa i april enn i mars.

- Vi regner med at mange titusener har hatt influensa nå. Mange som tror de har corona, men tester negativt, har nok influensa, mener FHI-overlegen.

Dårlig vaksineeffekt

Aavitsland forteller at influensavaksinen som mange fikk i høst, ikke ser ut til å være særlig effektiv mot smitte, selv om den «antakelig beskytter en del mot alvorlig sykdom».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.